Cor Stam ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Algemeen
Een blij verraste Cor Stam (rechts) krijgt applaus van burgemeester Don Bijl. Naast hem zijn vrouw Ineke Waaijman.
Een blij verraste Cor Stam (rechts) krijgt applaus van burgemeester Don Bijl. Naast hem zijn vrouw Ineke Waaijman. (Foto: Anneke Beumer)

PURMEREND - Tijdens een feestelijke bijeenkomst afgelopen zondag ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Theater De Verbeelding reikte burgemeester Don Bijl een Koninklijke Onderscheiding uit aan Cor Stam. Cor Stam is al sinds de oprichting van Theater De Verbeelding op 31 oktober 1988 als vrijwilliger bij het theater betrokken en van grote betekenis voor de culturele ontwikkeling van de Purmerendse en regionale samenleving.

Cor Stam vormde, samen met drie anderen, het eerste bestuur van De Verbeelding. Sinds 1991 vonden de theatervoorstellingen plaats in Het Stamhuis, later in de theaterzaal van P3. Gedurende 15 jaar was Cor Stam programmeur, hij programmeerde prachtige voorstellingen. Veel beginnende groepen kregen een kans en groeiden uit tot zeer gewaardeerde spelers in theaterland. Ook bij het gezamenlijke overleg tussen kleine theaters in Noord-Holland speelde hij een belangrijke en inspirerende rol. Na 15 jaar heeft hij de programmering overgedragen en sindsdien is hij een zeer actief bestuurslid.

Reuring

Sinds de jaren negentig is Cor Stam ook betrokken bij het jaarlijks meerdaags zomerfestival Reuring (jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers). Eerst weer deel uitmakend van de initiatiefnemers, daarna als lid van de projectgroep Reuring en de klankbordgroep. Dit laatste is hij nog altijd. Sinds 1991 neemt hij deel aan het regulier overleg tussen culturele instellingen. Sinds 2010 is hij bestuurslid en adviseur voor verschillende voorstellingen. Hij stimuleert mensen om theater te maken, denkt mee hoe plannen verwezenlijkt kunnen worden.

De Wasserette

Cor Stam is sinds 2016 bestuurslid bij het Volksoperahuis Amsterdam. Samen met het Volksoperahuis organiseerde hij een speciale editie van de Buurtsoap ‘De Wasserette’ waarin ook de burgemeesters van de gemeenten Purmerend en Beemster een rol speelden.

Deskundig

Hij stond aan de basis van veel prachtige initiatieven, en is standvastig drager van alles wat al van de grond is gekomen. Hij is iemand met passie voor theater, waarmee hij iedereen in contact wil brengen. Zijn interesse en lange ervaring als programmeur heeft hem deskundig gemaakt, waarbij hij kwaliteit steeds als voorwaarde stelt. Hij is al heel lang van grote betekenis voor de Purmerendse en regionale samenleving als het gaat om culturele ontwikkeling.