Zorgen voor huisvesting en de stad leefbaar en sociaal houden

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Fietsend door stedelijk Purmerend valt de grote hoeveelheid aan bouwactiviteiten op. Hijskranen tekenen het stadsbeeld. Sinds de vorige financiële crisis ongeveer 10 jaar geleden is het bouwen weer op stoom gekomen. Niet meer zoals vroeger in weilanden, maar tegenwoordig vaak binnenstedelijk. Voorbeelden zijn Kop West, Brantjesoever, het postkantoorterrein en het gebied daar tegenover aan de andere kant van De Where. Recentelijk zijn de Looijers opgeleverd en appartementencomplexen langs het Noordhollandse Kanaal. En wat dacht u van de woningen aan de Doplaan?

Binnenstedelijk bouwen betekent in vele gevallen ook dat andere belangen worden geraakt 

Het hoeft geen betoog dat deze woningen broodnodig zijn. De vraag is enorm. De bouwactiviteiten laten het bewijs zien dat het in Purmerend niet bij woorden blijft maar dat daden volgen. Is het genoeg? Voor meerdere doelgroepen zeker niet. Zoals bekend is de vraag naar huisvesting van jongeren hoog. Ook betaalbare woningen zijn er nog steeds onvoldoende. In Purmerend kan veel maar toveren lukt niet. Ook niet met tijdelijke woningen die overigens wel helpen in deze omstandigheden. Het is onmogelijk om direct aan de aanhoudende vraag te voldoen, maar er is wel perspectief. De geschiedenis van Purmerend is al tientallen jaren de geschiedenis van het verlenen van huisvesting aan woningzoekenden. Onze maatschappelijke betekenis is daarmee groot.

Het bouwen gaat gepaard met een zekere overlast maar biedt ook werkgelegenheid. Daarnaast: wij verwelkomen nieuwe inwoners en wij geven Purmerenders de gelegenheid door te stromen naar een andere woning. Dit laatste gebeurt veel vaker dan velen weten.

Bij bouwen kan het niet blijven want meer inwoners betekent de noodzaak van meer voorzieningen, meer recreatiemogelijkheden en oog voor goede mobiliteit. Grote opgaven dus.

Binnenstedelijk bouwen betekent in vele gevallen ook dat andere belangen worden geraakt. Belangen van buren, bijvoorbeeld. Dit vraagt telkens een zorgvuldige afweging, transparantie en het goede gesprek. Soms is het wenselijk plannen aan te passen om tegemoet te komen aan bezwaren. Soms kunnen plannen niet doorgaan. Die afweging kan best heel lastig zijn.

Wij verwelkomen nieuwe inwoners en geven Purmerenders de gelegenheid door te stromen 

Hoewel je nooit iedereen kunt overtuigen, is het noodzakelijk duidelijk te maken hoe het proces verloopt, wat met de opmerkingen en suggesties is gebeurd en hoe het besluit er uiteindelijk uit komt te zien. Zo komen we met elkaar verder om voor huisvesting te zorgen en tegelijkertijd de stad leefbaar en sociaal te houden.

Een hele opgave maar wel een mooie!

Don Bijl, Burgemeester