Geweldig resultaat voor vijfde editie van de BeursVloer

Algemeen
Wethouder Mario Hegger spreekt de aanwezigen toe voorafgaand aan de opening.
Wethouder Mario Hegger spreekt de aanwezigen toe voorafgaand aan de opening. (Foto: Els Broers)

PURMEREND – Na twee jaar was op 19 mei eindelijk de BeursVloer van de Waterlandse Uitdaging weer live. Ook deze vijfde editie van dit evenement, dit keer op locatie bij de Rabobank in Purmerend, bracht bedrijven en maatschappelijke organisaties weer samen om te kijken wat ze voor elkaar, met gesloten beurs, kunnen betekenen. En wat een resultaat: na het slaan van de gong na een uur ‘beurstijd’ waren er maar liefst 59 matches gemaakt, met een geldwaarde van € 57.000,-.

Bestuurslid Jurjen Groenhart gaf in zijn openingswoord al aan hoe blij de organisatie was dat ze, na de laatste editie in 2019 bij de Bierderij in Monnickendam, weer fysiek met alle partijen konden samenzijn, in plaats van de matches online of telefonisch af te handelen. “Het is een belangrijk event om bedrijven en maatschappelijke organisaties bij elkaar te brengen om de laatsten te steunen in het mooie werk dat ze doen in de regio. We vragen de bedrijven om gul mee te denken en te helpen waar mogelijk. En aan de organisaties vragen we: Durf te vragen! Hier is de kans om een mooie match op te halen. Het brengt bovendien mooie ontmoetingen en je leert elkaar beter kennen.”

Mooi om maatschappelijke organisaties te steunen in het mooie werk dat ze doen in de regio

Gemeenschap versterken

Ook Wethouder Mario Hegger gaf, voorafgaand aan de gong voor de start van de beurs, aan hoe mooi het was om weer allemaal bij elkaar te zijn. “Als er iets is wat corona ons heeft geleerd is het dat we het samen moeten doen en samen de problematiek moeten aanpakken. Naar elkaar luisteren en het samen oplossen. Hier leer je elkaar kennen en kun je als vereniging of stichting een probleem oplossen met iemand die er verstand van heeft. De kleinste ondersteuning kan al van groot belang zijn en wordt soms mogelijk gemaakt door grote bedrijven.” Hij riep op vooral het succes van deze BeursVloer door te vertellen en ook anderen enthousiast te maken voor de volgende editie. “Help elkaar en versterk de gemeenschap.”

Tekst loopt door onder de afbeelding


De Bolder weet altijd ludiek de aandacht te vangen. (Foto: Els Broers)

Hele jaar door handelen

Agnes Bak, manager van de Waterlandse Uitdaging, kon dit alles alleen maar beamen in haar welkomstwoord. “We kunnen weer handelen. Niet in geld, maar in kennis, materiaal en helpende handen. En vergeet niet; vandaag is de BeursVloer, maar het hele jaar door kan men aanvragen bij ons indienen en kunnen bedrijven zaken aanbieden.”

We handelen niet in geld maar in kennis, materiaal en helpende handen

Tegenprestatie

De BeursVloer was verdeeld in vier handelshoeken. Materialen en middelen, kennis en kunde, mensen voor mensen, en handige handen. Het was niet alleen aan bedrijven om te geven, de organisaties geven altijd een tegenprestatie die varieert van een zelfgebakken taart tot een workshop tot een rondvaart etc.

Zorgen om WBTR

Een aantal vragen kwam meermaals langs. Deze hadden vooral te maken met een tekort aan vrijwilligers tot de zorg om de ‘regels’. Marije Sliphorst van Abma Advocaten kan erover mee praten. “Wij kregen met name veel aanvragen van verenigingen en stichtingen om hen te helpen met de WBTR. Deze heeft meer regels waaraan de bestuurders moeten voldoen in verband met aansprakelijkheid. Wij gaan met de matches die we hierin hebben gemaakt, onder andere met de Vereniging Historisch Purmerend, uitleg geven hierover en samen kijken of hun statuten nog voldoen aan de wet. En zo niet dan heeft notaris Nicolette van der Heijden aangegeven dat zij helpt de statuten aan te passen.”

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Els Broers)

Spijkers en verf

Blij was de Scouting Lamoraal van Egmond. “Wij hebben spijkers gescoord van Groenhart”, meldt Margriet de Schipper. “Deze hebben we nodig voor ons houthok en voor de kinderen om mee te timmeren. We willen flipperkastjes met ze maken. Ook hebben we verf gematcht met De Wolf Verf & Behang voor het plafond in ons clubhuis.” Ze benadrukt ook nog het belang van de scouting. “Mensen weten vaak niet dat de scoutingbeweging de grootste jeugdbeweging is in Nederland. Er zijn zeker 100.000 kinderen in actief. De ouders willen graag dat kinderen buitenspelen en worden uitgedaagd. Dat doen wij. We kunnen veel regelen, alleen het tekort aan vrijwilligers is erg lastig op te lossen.” Voor Groenhart hebben ze overigens een mooie tegenprestatie in petto: de scouting vrijwilligers gaan assisteren bij een personeelsfeest of open dag om de kinderen bezig te houden met bijvoorbeeld een flipperkast maken. Dat is ze zeker toevertrouwd.

Stedelijk Orkest

Martijn van der Heide van het Stedelijk Orkest Purmerend is ook tevreden. Hij heeft bij Eipi geregeld dat zij de schildjes van het orkest opnieuw gaat beletteren. En twee mooie banners op de koop toe, die het orkest bij optredens op het podium heeft staan. In ruil geeft het orkest vier vrijkaarten voor het kerstconcert in december.

Hoe mooi is het als je iemand blij kunt maken met iets dat je niet meer nodig of over hebt?

Meubels van Dijklander

Thea Okhuijsen van de Folklore Dansgroep Purmerend was bij Rodi Media aan het juiste adres om publiciteit te vragen voor de zoektocht van de vereniging naar nieuwe leden. En Wendy Kok van Inloophuis Wij Allemaal had via Daniël Timmer van het Dijklander Ziekenhuis mooie stoelen gescoord. “Wij zijn flink aan het verbouwen”, meldt Daniël. “Daarbij is veel meubilair over. In plaats van het weg te gooien is het mooi wanneer je daar iemand blij mee kunt maken. Het inloophuis geeft dat weer wat aandacht op hun social media en in hun nieuwsbrief.” Wendy zelf is een trouw volger van de Waterlandse Uitdaging. “Ik kijk regelmatig op de website voor wat er wordt aangeboden”, zegt ze. “En we vragen zelf ook. Zo hebben we onlangs onze overkapping kunnen verwezenlijken met inbreng van Groenhart, Prins Houthandel, Mercuur Bouw, Ron van Kampen en de handjes van onze eigen vrijwilligers. Dat is toch geweldig!”

Begeleiding bij uitjes

Miranda Heldt van Waterlands Welzijn dat zich richt op dagbesteding zocht mensen om de cliënten te vergezellen op daguitjes.  Deze hulp vonden ze op de BeursVloer bij de gemeente Purmerend zelf. “Ook wilden we graag dat iemand onze cliënten voorlichting kon geven over geldzaken, zoals phishing, daar zijn veel van onze cliënten erg angstig voor, en over levenszaken waarover een notaris duidelijkheid kan geven. En net nog hebben we van de Folklore Dansgroep de toezegging dat ze een keer komen optreden op één van onze locaties voor dagbesteding. We hadden in alles een goede middag!”

Tekst loopt door onder afbeelding


Fotografe Els Broers maakt ook haar eigen matches. (Foto: Els Broers)

Nieuwe Vriend

Een speciaal moment op de BeursVloer was de toetreding van Technoberg IT Services als Vriend van de Waterlandse Uitdaging. “We waren al langer actief bij de Waterlandse Uitdaging”, vertelt Jacqueline van den Berg. “Voor korenmolen de Nachtegaal hebben wij een poosje geleden een camerasysteem geïnstalleerd. Nu vroegen ze ons of wij een systeem konden opzetten dat telt hoeveel omwentelingen de wieken maken. Dat is best een klus maar dat gaan wij voor ze ontwikkelen.” En natuurlijk voor een prijs. De Nachtegaal gaat voor het personeel van Technoberg heerlijke pannenkoeken bakken.

Maatschappelijk betrokken regio

Zoals het maatschappelijk betaamt hebben veel mensen en organisaties bijgedragen aan de BeursVloer. De leerlingen van W.J. Bladergroen zorgden ervoor dat ieder zijn natje en droogje kreeg, WK Catering zorgde voor de hapjes, Spijkerman voor de drankjes, Bij Moeders uit Middenbeemster maakte de lekkere cakejes en de Rabobank stelde de gehele entree ter beschikking. Al met al weer een mooie samenwerking die aantoont hoe maatschappelijk betrokken deze regio is.