50 jaar vrouwen- en meisjesvoetbal bij FC Purmerend

Algemeen
Het damesteam uit de beginjaren, met rechts trainer Piet Bult.
Het damesteam uit de beginjaren, met rechts trainer Piet Bult. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De vrouwen- en meisjesafdeling van FC Purmerend bestaat dit jaar officieel 50 jaar. Alhoewel, twee jaar eerder werden op initiatief van secretaris Jan Goot meisjes en dames in de gelegenheid gesteld om lid te worden van de club. Met als gevolg dat binnen de vereniging aan een soort wilde competitie mochten deelnemen. “FC Purmerend is zeker niet de eerste vereniging in deze regio die met damesvoetbal op de proppen kwam, maar wel een van de eersten”, vertelt Marion Onderwater.

Els Pronk en Marijke Reijne waren de eerste meisjesleden die zich in het rood/geel/zwarte tenue hulden. Niet toevallig konden de twee ook nog een aardig balletje trappen. Piet Bult, een van de bekende namen binnen FC Purmerend, was vele jaren trainer van de meisjes en dames. Een andere illustere naam uit die periode was die van Wim Wijnberg. Zijn dochters Brigitte en Nicolette meldden zich ook in de beginperiode. Vooral Brigitte was gezegend met veel talent.  

Met de overgang van de complexen aan de Wagenweg en Aletta Jacobslaan naar de Flevostraat groeide de afdeling gestaag. Inmiddels speelt FC Purmerend alweer vele jaren op het huidige complex in Weidevenne. De vrouwen- en meisjesafdeling heeft zich altijd goed kunnen manifesteren binnen de club.

Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan is op donderdagavond 26 mei in het clubhuis een groot feest voor alle oud- en huidige leden van de vrouwen/meisjes-afdeling, alsmede voor iedereen die op welke manier ook betrokken waren bij het vrouwen- en meisjesvoetbal van FC Purmerend. Zangeres Gillyan (Broers), ooit zelf spelend lid, luistert de avond muzikaal op.

Bovendien wordt een nieuwe wall of fame onthuld. Volgens Onderwater, die met Rob Schulte werkt aan de organisatie van de avond, komen er ruim 100 (oud-)leden.

De meisjes en dames van FC tijdens het 25-jarig bestaan van de afdeling.