Start educatief programma van Waterlands Archief

Algemeen
Klas M1A van het Nelson Mandela College in Purmerend werkt aan 2022, Jaar van verhalen.
Klas M1A van het Nelson Mandela College in Purmerend werkt aan 2022, Jaar van verhalen. (Foto: Waterlands Archief)

PURMEREND. Klas M1A van het Nelson Mandela College in Purmerend had woensdag 25 mei de eer als eerste middelbare school te werken met 2022, Jaar van verhalen. Dit educatieve programma is ontwikkeld door het Waterlands Archief in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Bibliotheek Waterland. De klas boog zich onder leiding van docent D. Hali over het hoofdstuk Purmerend en werkte aan de opdracht ‘Geluk met je koe’ over de geschiedenis van de veehandel op de Koemarkt in Purmerend. Naast het hoofdstuk over Purmerend zijn er hoofdstukken over Beemster en Purmer.

Kennismaken met lokale geschiedenis

Het programma is gemaakt vanwege de fusie van de gemeenten Purmerend en Beemster en het 400-jarig bestaan van de Purmer. Aan de hand van gevarieerde ‘verhalen’ maken leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs en de brugklas van het voortgezet onderwijs kennis met de lokale geschiedenis. De opdrachten zijn onderverdeeld in verschillende niveaus. Naast ‘Geluk met je koe’ zijn er opdrachten over bijvoorbeeld onze omgeving rond 1300, kasteel Purmersteyn, de forten in de Beemster, kunstschilder Carel Fabritius, de meermin en de Purmer en het water. Het programma kan eventueel worden uitgebreid met een wandelroute door het centrum van Purmerend en/of fietsroutes door Beemster en/of Purmer.

Het gratis programma bestaat uit een inleidende digitale presentatie, werkboekje, antwoordenboekje en docentenhandleiding en kan gratis worden aangevraagd bij het Waterlands Archief via educatie@waterlandsarchief.nl.

Meer informatie

Zie ook www.waterlandsarchief.nl onder de knop Onderwijs.

Afbeelding