Geslaagde donateursdag op begraafplaats

Algemeen
Voorzitter Alex Vallentgoed (rechts) gaf onder meer rondleidingen.
Voorzitter Alex Vallentgoed (rechts) gaf onder meer rondleidingen. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Afgelopen zaterdag was een donateursdag op de Oude Algemene begraafplaats aan de Nieuwstraat. Zo’n 50 belangstellenden kwamen op de uitnodiging van het bestuur van de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats (SBOP) af. Ze kregen koffie en thee en voor iedereen was er een taartje met het logo van de stichting erop.

Voorzitter Alex Vallentgoed gaf rondleidingen, er werd gepraat, herinneringen opgehaald en gekeken hoe de graven erbij liggen. Bij elk geadopteerd graf stond een vlaggetje zodat iedereen kon zien welke graven geadopteerd zijn. Alle kindjes die een steen hebben zijn geadopteerd. Op het kinderveldje waren veel vlaggetjes te zien. Ook werd de aandacht gevestigd op het graf van Minne van der Veen. Hij heeft sinds kort een nieuwe plaat gekregen. De originele heeft de tand des tijds niet doorstaan. De vrijwilligers Angela Dekker, Paula Bakker, Ellen Rouendaal en Alex Vallentgoed moesten flink aan de bak. Maar dat hadden ze er graag voor over.

Angela Dekker: “Het kraampje werd goed bezocht, informatie gedeeld en zo vloog de dag om. Het was een superdag met veel geïnteresseerde mensen die zelf ook veel te vertellen hebben over ons Purmerend. We zijn het er met zijn allen over eens, dit stukje Purmerend moet behouden blijven. Vooral voor het nageslacht. Dit mag niet verloren gaan. Vooral omdat er nu zoveel gebouwd wordt. Purmerend verandert steeds, behalve op dit plekje.

De oude begraafplaats is de laatste rustplaats van veel bekende maar ook onbekende Purmerenders. Zij hebben als laatste rustplek gekozen voor deze plaats. Op veel graven rust nog een eeuwig durend recht, maar voor veel graven is het tijdelijke recht verlopen. Ruimen is dan hun lot.
De Purmerenders die op deze begraafplaats rusten hebben Purmerend gemaakt wat het nu is. Stadsgenoten die als notabelen veel hebben gedaan voor onze stad, en ook minder bekende Purmerenders die actief deelnamen in verenigingen en andere organisaties rusten hier. Generaties na hun plukten en plukken daar nog steeds de vruchten van.

Dit is voor de leden van de stichting de reden geweest om zich in te zetten voor het behoud van de begraafplaats tot in lengte van dagen. “We zijn het aan hun verplicht. Onze doelstelling is om te zorgen dat deze historische plek tot in lengte van dagen nog zal blijven in Purmerend”, aldus Alex Vallentgoed.