Veel belangstelling bij opening expositie Purmer 400 jaar

Algemeen
Veel belangstelling voor de opening van de expositie.
Veel belangstelling voor de opening van de expositie. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Afgelopen zaterdag 4 juni opende burgemeester van Waterland, mevrouw Van der Weele, de expositie Purmer 400 Jaar in de Purmerkerk. De expositie is opgezet in samenwerking met het Waterlands Archief, de Purmerkerk, (oud) bewoners en vele vrijwilligers onder leiding van Stichting Purmer 400 jaar. En is nu al een groot succes. Een onverwacht grote groep betrokkenen, bewoners en oud bewoners van de Purmer waren aanwezig bij de opening. Door de aanwezige kunst, ondersteund door video’s en foto’s, is het zeker de moeite waard om een bezoek aan deze expositie te brengen. De expositie is de komende vier weekenden van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Tijdens de Open Dag van de Purmer op 25 juni is de expositie geopend van 10.00 tot 16.00 uur. 

Het Waterlands Archief heeft voor de expositie in de Purmerkerk vier vitrines ingericht met gevarieerde onderwerpen: Allereerst wordt ingegaan op de droogmaking van het Purmermeer en het drooghouden van de nieuwe polder. Verschillende bronnen brengen dit belangrijke stuk geschiedenis in beeld waaronder het in 1617 aan de steden Edam en Monnickendam verstrekte octrooi en het kavelregister. Maar ook afbeeldingen van molens en het poldergemaal ontbreken niet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het verzet actief in de Purmer. Verschillende families en hun boerderijen waren hierbij betrokken, onder andere de boerderij van de familie Ham aan de Westerweg. De illegaliteit, oorlogsschade en het oorlogsmonument worden belicht aan de hand van documenten, krantenartikelen en boeken.

Aandacht voor eerdere vieringen

In 1922, 1972 en 1997 vierde de Purmer feest vanwege respectievelijk 300, 350 en 375 jaar Purmer. Aandacht voor deze herdenkingen is er in de vorm van documenten, boeken en foto’s en film.

Rederijkerskamer Purmerstein

Rederijkerskamer Purmerstein werd in 1899 opgericht en was de voorloper van toneelvereniging Purmersteyn. Uit het archief van de toneelvereniging worden diverse stukken getoond, zoals foto’s, programma’s van voorstellingen en lijsten van acteurs en actrices.

Digitale presentatie

Daarnaast staan er diverse soorten kunstwerken, gemaakt door inwoners of oud inwoners van de Purmer. Tenslotte is er een digitale presentatie over de Purmer in en rond 1988, samengesteld met behulp van de fotocollectie van Piet Hetjes en worden er films vertoond, waaronder over het 350 jarige jubileum van 1972.