Stichting Masechaba laat kinderen in Zuid-Afrikaans township weer kind zijn

Algemeen
Jan Wals (rechts) overhandigt de cheque van € 3.000,- aan Bert Koopman.
Jan Wals (rechts) overhandigt de cheque van € 3.000,- aan Bert Koopman. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Stichting Masechaba geeft kansarme kinderen in de regio Bethlehem in Zuid-Afrika een kans op een beter leven en toekomst. De stichting wordt vanuit Purmerend bestuurd door Peter Ophof, Marleen Karhof, Jan Wals en Rawi Gadjradj. Als initiatiefnemer (in 2006), ex-voorzitter, regelmatig bezoeker van het project en zorgdrager voor de binnenkomende gelden en dat deze een goede bestemming krijgen, vervult Bert Koopman meer dan een hoofdrol. De eigenaar van Koopman Optiek in Purmerend doet het -evenals de andere bestuursleden en mensen achter de schermen- puur uit liefde. “Als ik een of twee keer per jaar naar Zuid-Afrika ga om te kijken hoe de stand van zaken is en welke vorderingen gemaakt zijn, weet ik weer exact waarom ik dit doe. Het is een geweldig project waar we met z’n allen heel veel voldoening uit halen”, reageert de bekende opticiën.

Ondernemers en particulieren uit deze regio doneren geld en bieden hulp in materiële zin

Koopman refereert naar een gevleugelde uitspraak van Nelson Mandela.  ”Mandela zei het al: ‘We can change the world and make it a better place. It is in your hands to make a difference.’ Daar kunnen we ieders hulp goed bij gebruiken. Masechaba betekent Mother of the People en zegt al veel over ons werk.  Wij, en dan bedoel ik ondernemers en particulieren uit Purmerend en omgeving, stellen kansarme kinderen in de township Bethlehem in staat om een beter leven te hebben en een mooiere toekomst tegemoet te gaan.”

De stichting biedt opvang, eten en drinken, onderwijs en medische verzorging aan kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 11 jaar die ziek of wees zijn. Ze komen elke dag naar de dagopvang ‘Masechaba Day Care’. Veel kinderen zijn geïnfecteerd met HIV en hebben medische zorg nodig. In het zogeheten ‘Bishop Koopman Masechaba Building’ krijgen ze alles wat ze nodig hebben om simpelweg kind te kunnen zijn.

Day Care Centre

In het verlengde van de dagopvang functioneert de Maluti Hoogland Skool, voor zeer moeilijk lerende kinderen. Ook geeft de school onderwijs aan kinderen met een verstandelijke beperking. Sommige kinderen van Masechaba Day Care Centre gaan naar deze school om daar praktijkonderwijs te volgen. Ze leren technische vakken, handvaardigheid en koken. Deze kinderen hebben extra zorg nodig. De school heeft een tekort aan middelen om deze extra zorg te bieden. Er is gebrek aan onder andere didactisch materiaal. Ook dat heeft de zorg van de stichting, maar Bert Koopman laat weten dat na Corona eerst de focus op de ‘Masechaba Day Care’ ligt.

‘Club 0.27’

Voordat Covid-19 de wereld voor langere tijd in zijn greep hield, werd onder andere door de ondernemers Jan Wals en Willem Ooms ‘Club 0.27’ opgericht. Deze is erop gericht om zichtbaar te maken dat donateurs die jaarlijks 100 euro storten een kind een jaar lang eten kunnen geven. Jan Wals: “Het kost daar 27 cent per dag dus reken maar uit. Het moet dan toch mogelijk zijn om meer donateurs te bewegen hieraan bij te dragen!” Wals, eigenaar van het gelijknamige autobedrijf in Ilpendam, is zelf ook gaan kijken in Zuid-Afrika en heeft in de achterliggende jaren vanuit de stichting mede aan de basis van verschillende hulpprojecten gestaan. “Ik gebruik ook mijn netwerk om dingen voor elkaar te krijgen. Iedereen, niet een uitgezonderd, reageert enthousiast.”

Recent kreeg Wals vanuit zijn netwerk een telefoontje. Bleek dat een ondernemer en zijn echtgenote (beiden willen graag anoniem blijven, JB) jarig waren geweest en op de uitnodiging hadden gezet dat ze geen cadeaus wilde hebben, maar in plaats daarvan een donatie voor de Stichting Masechaba. “Hij vertelde me dat die avond € 2.775,- had opgeleverd. Geweldig natuurlijk. Voor het gemak heb ik het bedrag afgerond naar € 3.000,-, want dat bekt wat makkelijker”, lacht Jan.

Goede bestemming

Met dat geld en de jaarlijkse donaties kunnen veel dingen in Zuid-Afrika geregeld worden. “Er werken zeven mensen in de dagbesteding. Die kunnen we ervan betalen. Maar ook andere zaken als het planten van fruitbomen, meer onderwijzers zodat nog meer kinderen in Masechaba hun ‘moeder’ kunnen vinden, en onderhoud worden van de gelden bekostigd. En al het geld komt 100% op de goede bestemming terecht, daar sta ik pal voor. We hebben met z’n allen best een grote verantwoordelijkheid”, aldus Bert Koopmans. 

Mocht u geld willen doneren, dan kan dit via giro 81 65 02 560. Voor meer informatie kan men mailen naar bert@koopman-optiek.nl of jan@janwals.nl



.