Ola Sidorevsky met enkele vrijwilligers en bewonwers.
Ola Sidorevsky met enkele vrijwilligers en bewonwers. (Foto: Kaan Baycare)

Lach en een traan op verrassingsfeestje voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

MIDDENBEEMSTER - Een glimlach en tranen vochten om voorrang bij de 80 Oekraïense vluchtelingen en 20 medewerkers en vrijwilligers in het voormalige stadhuis van Middenbeemster. Op Wereldvluchtelingendag, maandag 20 juni, werden zij van het ene op het andere moment compleet verrast door een aaneenschakeling van bijzondere en warme geluksmomenten. Het onverwachte feestje, na afloop van de wekelijkse informatiebijeenkomst, werd hen aangeboden door de jarige Ola Sidorevsky. Ola werkt als teamleider Waterland/Zaanstreek bij Vluchtelingenwerk Nederland en was afgelopen maandag in die hoedanigheid aanwezig in de gemeentelijke opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. 

Op de vraag van haar echtgenoot Martin wat ze voor haar verjaardag wilde hebben, antwoordde Ola enkele weken geleden: “ik wil niets, maar als je me echt gelukkig wilt maken zou ik deze mensen een echt joymoment willen bezorgen. Dat ze gewoon iets leuks beleven in deze voor hen donkere tijd. En ook om het leven te vieren. Ik wil iets organiseren om de mensen een glimlach en een warm gevoel te geven. En bovendien wil ik de gelegenheid aangrijpen om het fantastische team van vrijwilligers te bedanken voor de inzet.”

De bevlogen teamleider zegt zelf van alles te bezitten. “Ik heb liefde, familie en een baan waar ik veel voldoening van krijg door anderen te begeleiden naar een veilig en goed leven. Ik hoef niks, maar ik vind dat ik nog meer voor anderen kan doen. Elke stap telt, elk mens telt, elke glimlach telt”, aldus Ola. 

Geheime steunactie

Alles op alles werd gezet om haar verjaardagscadeau te organiseren. Het begon met een steunactie die ze in het diepste geheim van de grond tilde en waarmee ze in twee weken tijd duizend euro ophaalde. “Ik kreeg mooie donaties van Tonny Chocolonely, Kwekerij V.o.f. Knol-jong Beemster, Plus Magazine, Credits Media, Fiction Factory en alle geweldige mensen uit mijn privé netwerk. Zij doneerden allemaal geld om deze dag speciaal voor de Oekraïense vluchtelingen te maken. Het is zo ontzettend mooi om te zien dat er in Nederland zoveel mensen zijn met een groot hart, die anderen in nood willen helpen om zo veel mogelijk zaken goed te regelen”, zegt Ola uit de grond van haar hart.

Mooi vrijwilligersteam

Dat geldt zeker ook voor het vrijwilligersteam met mensen als Mieke Kraakman, Loes Michels, Chris de Vries, Ellen en Jane. Zij zetten zich in om de groep juridisch en maatschappelijk te begeleiden. Ook zij werden vol in de schijnwerpers gezet. Dat begon met het muzikale gelegenheidsduo Myrthe Koolstra (19) en Joosje Holstein (23). Op de klanken van Myrthe (op ukelele) en Joosje (op viool) kwamen de Oekraïners naar de feestelijk versierde zaal.

En daar stonden ze dan, in één lange rij bij de ingang. Een deel van hen liet de tranen de vrije loop. Op zo’n moment besef je, als Nederlander, maar al te goed dat je een gezegend mens bent. En dat deze mensen dag-in-dag-uit vanuit een onzekere situatie uit hun bed komen. Hoe lang moeten ze hier nog verblijven? Hoe zal het met de familie gaan? En hoe treffen ze hun land straks aan, als ze al terug kunnen keren.

Na het eerste muzikale intermezzo deed de groep zich tegoed aan allerlei lekkernijen. Tussentijd werden de bloembakken op het balkon bewonderd. Ook dit is vanuit de door Ola georganiseerde steunactie bekostigd. Na afloop was er voor elke kamer een goedgevulde goodiebag en ontving iedere vrijwilliger een bedanktasje. Daarnaast kreeg iedereen een taalcursus aangeboden. Tussen de bedrijven door vlogen mensen Ola Siderevsky om de hals, om haar te bedanken.

Steentje bijdragen

Mieke is een van de vrijwilligers. Wat dreef de Beemsterse om de vluchtelingen tijdens hun verblijf bij te staan? “Ik wilde gewoon een steentje bijdragen. Met de andere vrijwilligers ben ik aanwezig op de spreekuren in Middenbeemster (op maandag) en bij BurgGolf in Purmerend (op dinsdag). Wij ondersteunen de mensen juridisch en maatschappelijk. En ik denk altijd: het zal je toch gebeuren, dat je van de ene op de andere dag met je tasje met enkele spullen gedwongen moet vertrekken naar een land ergens in de wereld. Dat is toch niet voor te stellen!

Vanuit Vluchtelingenwerk Nederland waren Marleen van Dam (regiomanager) en Nina van Egmond (kwartiermaker) aanwezig. Beiden hebben grote bewondering voor het initiatief van Ola Siderevsky. “Ola was een van de eerste teamleiders binnen de organisatie. Vanaf het prille begin blijkt al dat ze een groot hart heeft. Zij is een brok inspiratie. Daarom zijn wij hier ook allemaal naartoe gekomen. Dit is in één woord fantastisch”, zegt Marleen van Dam, die in het verlengde de gemeente Purmerend roemt. “Purmerend doet het geweldig. Het klopt gewoon, alle diensten zijn op elkaar aangesloten. Daardoor kunnen er stappen gemaakt worden. Dat geldt trouwens ook voor instellingen als Clup Welzijn, de scholen de huisartsen. De sociale cohesie in Purmerend/Beemster is bijzonder groot.”

Gemeente staat open

Nina van Egmond zegt dat vooral de interactie en onderlinge samenwerking ervoor zorgt dat zich weinig problemen voordoen. “Purmerend staat eigenlijk voor alles open. Dat merken we bijvoorbeeld ook als er gesproken moet worden over de mogelijkheden voor de Oekraïense mensen om met vakantie te gaan. De gemeente gaat hierin een stapje verder dan het landelijk gemiddelde. Ik wil niemand tekort doen maar kan het niet geheel los zien van de inspanningen van burgemeester Don Bijl. Hij is vanaf het allereerste begin direct betrokken geweest”. 

JOHN BONTJE

Het balkon is dankzij sponsoring opgevrolijkt met bloemen en planten.
De emoties liepen hoog op.
Joosje en Myrthe traden geheel belangeloos op.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Purmerend

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bijzondere taal- en poëziemiddag bij Kerkhof-Galerie Overweersepolderdijk Algemeen 15 aug, 14:00
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Welke ingredienten kunnen een wijn een unieke smaak geven Algemeen 15 aug, 08:33
Afbeelding
Motorrijder gewond bij ongeluk 112-nieuws 12 aug, 15:46
Afbeelding
Purmerender (18) ernstig mishandeld op Hoornse kermis Algemeen 11 aug, 20:27
Afbeelding
Inspectiedienst neemt honderden vogels in bewaring in Purmerendse achtertuin Algemeen 11 aug, 15:05
Afbeelding
Willem van Eck nieuwe hoofdtrainer heren Rugby Club Waterland Algemeen 11 aug, 10:16
Afbeelding
Theaterconcert over Simon & Garfunkel Algemeen 10 aug, 16:25
Afbeelding
Dansavondje leidt 60-jarig huwelijk in Algemeen 10 aug, 16:24
Afbeelding
Open dag bij de Brandweer Algemeen 10 aug, 14:00
Afbeelding
Beschermheer neemt afscheid van zijn veteranen Algemeen 10 aug, 12:34
Afbeelding
Nu al inschrijven voor Festival2FightCancer Purmerend/Beemster Algemeen 10 aug, 11:51
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief