Column burgemeester Don Bijl: “Risico van ontsporing is niet denkbeeldig”

Algemeen
"Struisvogelpolitiek helpt niet maar brede weerstand evenmin. Iedereen zal toch een goede wereld voor onze kinderen willen nalaten."
"Struisvogelpolitiek helpt niet maar brede weerstand evenmin. Iedereen zal toch een goede wereld voor onze kinderen willen nalaten." (Foto: aangeleverd)

Sinds wij in ons dagelijks leven de corona crisis grotendeels achter ons hebben kunnen laten, is onze samenleving weer volop actief. De economie draait weer, er wordt volop gebouwd, de belangstelling voor campers en caravans is nog nooit zo groot geweest, rijen mensen staan op Schiphol om met vakantie te gaan en het dagelijkse fileleed is weer terug.

Toch is er meer aan de hand. De gevolgen van corona mogen wij niet onderschatten. Mensen kampen met long covid of met psychische klachten. Jongeren hebben voor een deel leerachterstanden opgelopen die niet zomaar zijn ingehaald. Minder zichtbaar maar wel degelijk aanwezig. Aandacht hiervoor blijft nodig.

De oorlog in Oekraïne raakt onze samenleving. De opvang van de vele vluchtelingen is een grote opgave. Ook de economische gevolgen ervaren wij steeds meer, inclusief de enorm gestegen energiekosten. Inflatie tast onze koopkracht aan. Moeilijk, vooral voor mensen met een smalle beurs.

Dagelijks staan de kranten vol van de consequenties van onze te hoge CO2 uitstoot. Duidelijk is wel dat er wat moet gebeuren. Maar hoe kunnen wij maatregelen nemen die op draagvlak kunnen rekenen? Hoe doen wij dat eerlijk? Struisvogelpolitiek helpt niet maar brede weerstand evenmin. Iedereen zal toch een goede wereld voor onze kinderen willen nalaten.

Iets anders is het gebrek aan werknemers. Voor de corona crisis was er al een gebrek aan mensen in de bouw, aan technisch en ict personeel en aan medewerkers met een financiële achtergrond. Daar komen nu vele vacatures in de horeca, het onderwijs en de zorg bij. Een opsomming die verre van volledig is. Het oplossen hiervan is niet gemakkelijk. Gelukkig zijn er niet veel werklozen maar dit betekent ook dat er nauwelijks sprake is van een arbeidsreserve. Zoals vroeger mensen uit het buitenland halen? Deze oplossing geeft voer voor veel discussie. Mensen langer laten werken? Ook niet eenvoudig. Voor sommigen ongewenst maar misschien op vrijwillige basis?

Kortom, ons leven heeft weer vaart gekregen, maar vaart die op meerdere terreinen dreigt over te gaan naar slecht te beheersen hectiek. Het risico van ontsporing is niet denkbeeldig.

Wij zullen met elkaar het gesprek moeten blijven aangaan om oplossingen te zoeken. Dat is écht nodig.

Gesprekken waarbij het niet alleen gaat om een boodschap uitdragen maar vooral naar elkaar luisteren!

Don Bijl

Burgemeester