De Purmer 400 jaar naar climax: ruim 10 dagen groot feest!

Algemeen
De homogeniteit in de Purmer is groot.
De homogeniteit in de Purmer is groot. (Foto: aangeleverd)

Het moment is aangebroken! De viering van 400 jaar Purmer gaat zijn hoogtepunt tegemoet; ruim 10 dagen feest! De Purmer laat zien dat je in deze tijd een jubileum op gepaste wijze kan vieren! Na een ruime voorbereiding zijn de 7 buurten en hun inwoners dichter tot elkaar gekomen, nieuwe en oude buren hebben elkaar opnieuw leren kennen, op een manier die zijn weerga niet kent. Verenigt trekken zij tijdens de feestweek ten strijde om de Purmer 400 jaar bokaal te bemachtigen. Veel presentaties, spellen op het feestterrein en natuurlijk samenkomsten in de buurt zelf om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op wat gaat komen. 

Zij gaan strijden op verschillende vlakken, van een Oly Metaalbewerking autopuzzelrit, praalwagenoptocht, zeskamp, kaartavond, strobalenladen, beachvolleybal en natuurlijk de playbackshow. Allen ingrediënten die voor grote hilariteit gaan zorgen. Buurtverenigingen die doormiddel van borden en versieringen hun buurt zullen vertegenwoordigen en hun identiteit zullen tonen voor en na de feestweek. Tijdens deze activiteiten is er natuurlijk muziek en de beachvolleybal wordt opgeluisterd met een boerenmarkt waar ook de kaasmarkt Edam een demonstratie zal geven. 

Historie, heden en toekomst zijn beschreven in een speciaal Boek over de Purmer van wel 120 pagina’s waarbij vele bekende gezichten de revue passeren met daarnaast vele herkenbare verhalen over de Purmer. Voor de feestweek zal de Purmerkerk de deuren openen voor een echte Purmer expositie, opgezet door lokale kunstenaars, de Purmer kerk en Historisch Purmerend. De kerk zal ook open zijn op 25 juni tijdens de open dag van de Purmer. Vele bedrijven en woningen en tuinen staan die dag open om u te verwelkomen. Op verschillende plaatsen zijn er rondleidingen en zal er muziek of toneel gespeeld worden, verzorgt door toneel vereniging Purmersteijn. 

Kerkdienst en reünie

Toneelvereniging Purmersteijn voert in de feestweek ook een prachtig stuk op, dat geschikt is voor jong en oud. Om de historie van de Purmer bewoners niet te vergeten wordt er een kerkdienst in de feesttent en reünie georganiseerd op zondag 10 juli. De kerkdienst wordt verzorgd door de Purmerkerk. En de reünie door vrijwilligers die proberen in contact te komen met oud bewoners, familie of een ieder die een verbintenis heeft met de Purmer. De dag wordt afgesloten met een kinder- en daarna een ouder playbackshow. Een heuse familiedag.

De Beyaert zal met paard en Picknic een prachtige morgen verzorgen op 16 juli met wedstrijden en demonstraties. De jongeren komen in actie op de kindermiddag, Vroom kleimasters race en paintballen. Ook zijn ze van harte welkom op de Klaver Agrarische Makelaar landbouwshow. Deze show staat volop in het teken van de koeienkeuring waarbij ruim 60 runderen te bewonderen zijn en gekeurd gaan worden. Aangevuld met landbouw mechanisatie bedrijven en demonstraties wordt dit een prachtige dag. 

Banenmarkt

Naast al deze activiteiten worden er ook activiteiten georganiseerd door onze sponsoren, zoals de Boon Edam Banenmarkt op vrijdag 8 juli, die samen met de andere sponsoren zullen zorgen voor een nieuwe kijk op banen zoeken in de regio! Zaterdag 9 juli wordt de duurzaamheidsbeurs van de 3 betrokken gemeenten, die in de Purmer vertegenwoordigd zijn, georganiseerd. Zij nodigen bedrijven uit de regio uit om zich voor te laten lichten over duurzaamheid en wat dat betekent voor hun bedrijf. Zij krijgen voldoende informatie.

Feestavonden

En als klap op de vuurpijl worden 4 feestavonden georganiseerd door de Purmer Feesten in samenwerking met de Feesttent Edam. Samen zorgen zij aan een keur van artiesten die iedereen zullen aanspreken! Het Nederlands repertoire wordt goed vertegenwoordigd tijdens de prachtige avonden in de Purmer. Het is geweldig om te zien dat Artiesten als Wolter Kroes, 3J’s, Tim en Faab, DJ Marco, OJKB en vele anderen afreizen naar de Purmer om samen met ons een geweldig feest te vieren.

In het Purmerends Nieuwsblad van donderdag 23 juni treft u een uitneembare bijlage over de festiviteiten rondom Purmer 400 jaar. 

Kenmerkend beeld voor de jarige polder.
Afbeelding
 De interesse voor het agrarische vak zit er al vroeg in.