Michel Ranzijn in zijn studio: ''Laat je betoveren.''
Michel Ranzijn in zijn studio: ''Laat je betoveren.'' (Foto: Ed Bausch)

‘Het contrast maakt het mooi en spannend’

Algemeen

Hij groeide op in Egmond aan Zee en heeft er nu, wonend in Alkmaar, zijn studio. Zo combineert Michel Ranzijn de reuring van het stadse klimaat met de inspiratie vlakbij de kust. De studio is de plek waaruit steeds meer muziek komt. De eigen muziek van Michel Ranzijn, onder de naam 2088, en een selecte keuze van werk van musici, die zijn toegetreden tot het Nova Collective, het label dat hij samen met Bas Goossen heeft opgezet. “Bas heeft ontzettend veel kennis op het gebied van platenlabels, van distributie, ik zit wat meer op de inhoudelijke selectie van techno muziek. Zo vullen we elkaar perfect aan.’’

door Ed Bausch

Het platenlabel van Michel Ranzijn en Bas Goossen groeit gestaag

Het is de wereld van soundbanks, streams, samples, downloads, community, releasen en nog veel meer Engels. Want we leven in een globale wereld, en zeker de liefhebbers van de techno op de playlisten van Nova Collective houden van deel uitmaken van een internationale community. Het is ook de wereld van grote getallen, als je het vergelijkt met het vroegere uitbrengen van platen in een hoes. “Het bereik is best groot en we zien nu al een forse toename van aantal streams via onze playlists op onder meer spotify. Zo geven we de artiesten meteen al een groot publiek, veel groter dan ze zelf zouden kunnen bereiken.”

2088

“We gunnen hen dat grotere podium. Melodische techno, met veel harmonie en akkoordenwisselingen. Het genre is echt met een opmars bezig onder een steeds groter publiek, dat niet zoveel kapsones heeft, deel wil zijn van een familie.” Dat is iets dat Michel zelf ook aanspreekt als producer van zijn eigen muziek. “In mijn naam 2088 staan de twee achten voor de oneindigheid, tijdloosheid. Het is zo mooi als je op een festival staat en je ziet bezoekers op momenten reageren, die je in de muziek hebt gestopt. Dat ze op hun moment jóuw moment van puurheid ervaren.’’ Na een lange corona-periode was Michel hiervan getuigen hoe onder meer Olivier Weiter en Miss Melera meerdere platen op een groot festival terrein afspeelden. ‘’Kippenvel.’’ Eén van deze platen komt vrijdag 24 juni uit op het label van Rob Hes, Pursuit Recordings. Deze zal ook te horen zijn zaterdagavond in de Boom Room van SlamFm.

Groeien met stapjes

“In kleine stapjes word je beter in wat je doet.” Zo ziet Michel zijn ontwikkeling als producer van zijn eigen werk en van het selecteren van composities van anderen. Hij deed Future Planet Studies en Business Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Daar werd vast de bodem gelegd voor de manier waarop hij naar de planeet kijkt. “Ook al kan techno best hevig zijn, ons soort techno is het beste te omschrijven als energiek melodieus. In de muziek zitten ook veel spannende contrasten: langzaam en snel, hard en zacht. Zo maak je veel gevoelens wakker en gelijktijdigheid van ervaringen bij luisteraars en festivalbezoekers, dat is voor ons label een heel belangrijk iets.’’ Vorig jaar stonden Michel en Bas met hun label op ADE, het grootste dancefestival ter wereld. Op 16 juli staan ze op festival de Achtertuin in Rotterdam. Niet gek voor een label dat pas in 2020 de eerste stappen zette.

Violen

Nova Collective brengt vanaf juli iedere vrijdag werk uit van getalenteerde én grotere artiesten. “En dat levert veel aandacht en streams op. Wat wij willen is samen groeien met producers (zo heten technomakers) uit de regio. Het is heel hard werken, steeds opletten, maar het gaat goed.’’ Michel voelt zich thuis in zijn fraaie studio, met de Moog (een soort synthezizer), de keyboards en hee, ook een gewone gitaar. In zijn eigen werk hoor je vaak violen en legt hij uit dat techno dan ook heel divers kan zijn. “Techno is allang niet meer alleen de klassieke ‘boom-boom’, maar zoveel meer dan dat. Dat vooroordeel heb ik de afgelopen jaren vaak als sneeuw voor de zon zien verdwijnen bij mensen om mij heen. Techno is alles tussen minimalistisch, melodieus en gevoelig tot het ouderwetse rauwe en harde geluid. Voor ieder wat wils: laat je betoveren.’’

Zie ook novacollective.net of zoek op Spoitfy naar 2088, of check hun grootste playlist Best Techno 2022

Olivier Weiter
Bas Goossen

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Purmerend

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Purmerender (18) ernstig mishandeld op Hoornse kermis Algemeen 11 aug, 20:27
Afbeelding
Inspectiedienst neemt honderden vogels in bewaring in Purmerendse achtertuin Algemeen 11 aug, 15:05
Afbeelding
Willem van Eck nieuwe hoofdtrainer heren Rugby Club Waterland Algemeen 11 aug, 10:16
Afbeelding
Theaterconcert over Simon & Garfunkel Algemeen 10 aug, 16:25
Afbeelding
Dansavondje leidt 60-jarig huwelijk in Algemeen 10 aug, 16:24
Afbeelding
Open dag bij de Brandweer Algemeen 10 aug, 14:00
Afbeelding
Beschermheer neemt afscheid van zijn veteranen Algemeen 10 aug, 12:34
Afbeelding
Nu al inschrijven voor Festival2FightCancer Purmerend/Beemster Algemeen 10 aug, 11:51
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Nationaal Hitteplan vanaf morgen actief, testlocatie beperkt geopend Algemeen 9 aug, 15:46
Afbeelding
Nazomerfeestweek sportief van start met MarktstadWalk en MarktstadRun Algemeen 9 aug, 14:44
Afbeelding
Burgemeester sluit drugswoning in Noordbeemster Algemeen 9 aug, 13:43
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief