De belangstelling op elke locatie was groot.
De belangstelling op elke locatie was groot. (Foto: Han Giskes)

Reuring kan zich meten met landelijke festivals

Algemeen

PURMEREND - Zoals in heel Nederland mogen er ook in Purmerend weer festivals georganiseerd worden. Afgelopen weekend was het de beurt aan het beroemde festival Reuring. Na twee jaar afwezigheid brak het feest los in het Leeghwaterpark, maar ook in het centrum van Purmerend en de Beemster hebben vele toeschouwers zich uitstekend vermaakt.

Hoe het grootste theater- en muziekfestival van Purmerend is verlopen, vragen we aan Tjeerd Glastra, voorzitter van Reuring. “Tijdens corona is er een online versie van Reuring geweest en een jaar later een zogeheten seated editie. Daardoor bleef de Reuringvlam branden. Dit jaar mochten de pannen weer live van het dak gespeeld worden. Het was in een woord fantastisch”, blikt Glastra terug. 

Diepe buiging

De organisatie is er met veel vrijwilligers opnieuw in geslaagd om een gezellig festivalterrein in het Leeghwaterpark te realiseren met verschillende podia. Reuring kan niet zonder vrijwilligers. Glastra: “Wij hebben het dit jaar met 185 vrijwilligers gefikst. Ik maak een diepe buiging voor hun en het kernteam onder leiding van Pieter Rijser. En voor de aspirant vrijwilligers doe ik de oproep: meld je aan het is erg leuk en dankbaar om met elkaar dit geweldige festival de realiseren!”. 

Ook in de aanloop naar het festijn werd er 5 dagen intensief gewerkt in het centrum van de stad. Met name aan de bouw van een gigantische molen van 22 meter hoog bestaande uit kartonnen dozen. Dit werd gedaan door talloze vrijwilligers, in elkaar gezet onder leiding van de beroemde Franse kunstenaar Olivier Grossetête. De Beemster molen symboliseerde de samenvoeging van Purmerend en de Beemster. 

Glastra: “Het speciale aan dit bouwproject was dat jong en oud samenwerkten aan een gezamenlijk doel, dat gaf een gevoel van saamhorigheid in de kunst. Het was alleen doodzonde dat de molen door het slechte weer voortijdig in elkaar was gezakt. De teleurstelling was bij iedereen enorm groot.”

‘Bouw van de molen en Les Commandos Percu zonder meer hoogtepunten’

De afgelopen jaren werden gekenmerkt door vooral de coronapandemie. Desondanks was de organisatie er in geslaagd om bekende artiesten als Rondé, Maan en Meau binnen te halen. Duizenden fans genoten van hun muziek en ook liefhebbers van rap, house, pop, het Stedelijk Orkest en straattheater kwamen flink aan hun trekken, echt een programma dat klonk als een klok. 

Glastra: “Zonder anderen tekort te doen vond ik de bouw van de molen en het optreden van Les Commandos Percu hoogtepunten. En natuurlijk niet te vergeten de theatrale kinderwandeling in het arboretum en de theatrale fietstocht; beide waren ontzettend leuk”. 

Kortom, Purmerend staat weer volledig op de culturele kaart en hopelijk voor de komende jaren , Tjeerd: “De gemeente is een belangrijke financiële en maatschappelijke partner, we werken zeer goed samen en proberen ook ieder jaar hen te steunen in de speerpunten zoals duurzaamheid en recycling”. 

Reuring hoort bij Purmerend zoals Purmerend bij Reuring hoort, het festival heeft zichzelf bewezen en kan zich meten met grote landelijke evenementen.

CHRIS DE VRIES

Straattheater in de binnenstad.
Ritmische drumklanken in het Leeghwaterpark.
De theaterwandeling in het arboretum in de Zuidoostbeemster was een schot in de roos.
De kinderen deden volop mee.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Purmerend

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bijzondere taal- en poëziemiddag bij Kerkhof-Galerie Overweersepolderdijk Algemeen 15 aug, 14:00
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Welke ingredienten kunnen een wijn een unieke smaak geven Algemeen 15 aug, 08:33
Afbeelding
Motorrijder gewond bij ongeluk 112-nieuws 12 aug, 15:46
Afbeelding
Purmerender (18) ernstig mishandeld op Hoornse kermis Algemeen 11 aug, 20:27
Afbeelding
Inspectiedienst neemt honderden vogels in bewaring in Purmerendse achtertuin Algemeen 11 aug, 15:05
Afbeelding
Willem van Eck nieuwe hoofdtrainer heren Rugby Club Waterland Algemeen 11 aug, 10:16
Afbeelding
Theaterconcert over Simon & Garfunkel Algemeen 10 aug, 16:25
Afbeelding
Dansavondje leidt 60-jarig huwelijk in Algemeen 10 aug, 16:24
Afbeelding
Open dag bij de Brandweer Algemeen 10 aug, 14:00
Afbeelding
Beschermheer neemt afscheid van zijn veteranen Algemeen 10 aug, 12:34
Afbeelding
Nu al inschrijven voor Festival2FightCancer Purmerend/Beemster Algemeen 10 aug, 11:51
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief