Nadat de houtoogst heeft plaats gevonden worden de boomstammen opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen.
Nadat de houtoogst heeft plaats gevonden worden de boomstammen opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen. (Foto: aangeleverd)

Oude en slechte populieren in Purmerbos worden vervangen

Algemeen

PURMEREND - Staatsbosbeheer gaat na 1 augustus druk aan de slag in het Purmerbos. Oude en slechte populieren worden weggehaald. De open plekken worden daarna opnieuw ingeplant met jonge bomen. De werkzaamheden vinden plaats in het meer oostelijke en met name zuidelijke deel van het bos. Het werk neemt ongeveer zes weken in beslag.

Staatsbosbeheer voert met regelmaat bosbeheer in de vorm van houtoogst uit in het Purmerbos. Dit reguliere bosonderhoud houdt in dat in een cyclus van 6 jaar steeds in een ander bosvak zorgvuldig wordt afgewogen welke bomen er vanwege duurzaam bosbeheer geoogst moeten worden. De laatste houtoogst vond plaats in 2020.

In het Purmerbos worden deze zomer vooral oude en slechte populieren gekapt. De populieren zijn in de jaren 1980 ingeplant. Van de oorspronkelijk 16 verschillende populierenklonen bleek echter een groot deel slecht te groeien. Hierdoor zijn de bomen niet sterk genoeg en vele staan op instorten. Daarom worden oude en gevaarlijke bomen langs fiets- en voetpaden weggehaald. Daarnaast vindt er dit jaar op een aantal plekken in het bos een verjongingskap plaats: bestaande open plekken in het bos worden groter gemaakt. Deze plekken worden daarna weer ingeplant met soorten als wilg, populier, berk, els, linde, kers en kastanje. De herplant volgt het komende plantseizoen in de maanden november 2022 tot maart 2023. Zo ontstaat er een divers en gezond bos dat voor mens, plant en dier aantrekkelijk is.

Mogelijk hinder

De kap vindt tijdens de zomerperiode plaats, omdat de grond in de andere jaargetijden te nat is om met grote machines door het bos te rijden. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor hinder zorgen. Tijdens de uitvoering kunnen voor een korte periode de wandel-, ruiter- en fietspaden worden afgesloten. Zie ter plaatse voor de aangegeven tijdelijke afzettingen. Daarbij raden wij bezoekers aan om de hond aan te lijnen in het gedeelte van het losloopgebied waar de werkzaamheden plaatsvinden. Na de werkzaamheden worden de paden zo snel mogelijk hersteld.

Toepassing van het hout

Nadat de houtoogst heeft plaats gevonden worden de boomstammen opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen. De populieren in het Purmerbos zijn van onvoldoende kwaliteit om als hoogwaardig hout te kunnen gebruiken. Het merendeel van het hout zal gebruikt worden voor de vervaardiging van papier. Het tak- en tophout wordt verzameld en wordt later gechipt en afgevoerd naar de BioWarmteCentrale in Purmerend. De opbrengst van deze houtverkoop wordt gebruikt voor de herplant en het herstel van de paden in het Purmerbos.

Zorgvuldig vakmanschap

Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent o.a. dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld broedbomen van (roof)vogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Ook wordt er niet méér geoogst, dan er bijgroeit. De bossen van Staatsbosbeheer zijn FSC®- gecertificeerd.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Purmerend

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bijzondere taal- en poëziemiddag bij Kerkhof-Galerie Overweersepolderdijk Algemeen 15 aug, 14:00
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Welke ingredienten kunnen een wijn een unieke smaak geven Algemeen 15 aug, 08:33
Afbeelding
Motorrijder gewond bij ongeluk 112-nieuws 12 aug, 15:46
Afbeelding
Purmerender (18) ernstig mishandeld op Hoornse kermis Algemeen 11 aug, 20:27
Afbeelding
Inspectiedienst neemt honderden vogels in bewaring in Purmerendse achtertuin Algemeen 11 aug, 15:05
Afbeelding
Willem van Eck nieuwe hoofdtrainer heren Rugby Club Waterland Algemeen 11 aug, 10:16
Afbeelding
Theaterconcert over Simon & Garfunkel Algemeen 10 aug, 16:25
Afbeelding
Dansavondje leidt 60-jarig huwelijk in Algemeen 10 aug, 16:24
Afbeelding
Open dag bij de Brandweer Algemeen 10 aug, 14:00
Afbeelding
Beschermheer neemt afscheid van zijn veteranen Algemeen 10 aug, 12:34
Afbeelding
Nu al inschrijven voor Festival2FightCancer Purmerend/Beemster Algemeen 10 aug, 11:51
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief