Ziel van Jan Kuiper voor altijd verankerd in kortebaandraverij

Algemeen
Onlangs was er bij restaurant Twaalf een voorbespreking met vertegenwoordigers van de bond. De stemming zat er meteen in bij v.l.n.r. Jan Peter Dompeling, Bas Hillecamp, Robert Kuiper, Jaap Poelstra en Martin Eeken (beiden namens de bond), Gertjan Otto en Marco Kuiper.
Onlangs was er bij restaurant Twaalf een voorbespreking met vertegenwoordigers van de bond. De stemming zat er meteen in bij v.l.n.r. Jan Peter Dompeling, Bas Hillecamp, Robert Kuiper, Jaap Poelstra en Martin Eeken (beiden namens de bond), Gertjan Otto en Marco Kuiper. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - De voorbereidingen voor de kortebaandraverij op de tweede donderdag van september zijn in volle gang. De strijd tussen de pikeurs op de sulky’s gekoppeld aan de grootste reünie van Purmerend ooit leeft als nooit tevoren. En dat is terecht want reken maar dat het bestuur van de Stichting Harddraverij Prins Bernhard, de organisator van het evenement, alles tot in de puntjes geregeld wil hebben. De bestuursleden hebben grote schoenen te vullen. De in november vorig jaar overleden Jan Kuiper liet namelijk niet alleen een grote leegte achter, de erfenis was niet minder. 

Kuiper was 18 jaar achtereen het absolute boegbeeld van de kortebaandraverij en alles wat eromheen werd georganiseerd. Gelukkig was het niet zo dat na zijn overlijden ook het draaiboek van de tweede donderdag van september verdween. Enkele jaren eerder had Jan besloten zijn ‘eenmanszaak’ voor het grootste deel over te dragen aan zijn zoons Robert (voorzitter) en Marco, Jan Peter Dompeling, Gertjan Otto en Bas Hillecamp. “Alles wat wij voor ogen hadden en uitvoeren is vooraf met mijn vader gedeeld. Hij wist overal van, heeft alle plannen en ideeën beoordeeld, bekritiseerd en geaccepteerd”, vertelt Robert Kuiper.

Van Jan Kuiper was bekend dat hij vanaf januari de deur bij sponsors plat liep. Dat had tot gevolg dat jaarlijks vele tientallen ondernemers ja zeiden en de slogan ‘door ondernemers mogelijk gemaakt voor ondernemers en inwoners van Purmerend’ van harte ondersteunden met een bijdrage. In 18 jaar tijd heeft Jan Kuiper de paardenrace in het centrum van Purmerend gebracht tot wat het nu is, de kortebaandraverij met het hoogste prijzengeld. Tot groot genoegen van de bond. “Het prijzengeld en de ereprijzen in Purmerend zijn vermaard, met als logisch gevolg altijd een overweldigende belangstelling onder deelnemers”, staat nog steeds te lezen op de website van de bond.

Volgens Marco Kuiper, die binnen het bestuur de penningen beheert, is de loyaliteit van de sponsors groot gebleven en zelfs nog iets gegroeid. “Dat is ook nodig want de kortebaandraverij móet gedragen worden door ondernemers. Daarnaast moeten we mee moeten gaan met de tijd om er een steeds professioneler evenement van te maken. Om de continuïteit te waarborgen zijn we als bestuur dagelijks bezig om bepaalde processen verder te professionaliseren”, zegt Marco.

Jan Kuiper Lounge

Donderdag 8 september 2022 zal alleen al vanwege de afwezigheid van Jan Kuiper anders zijn dan alle voorgaande edities voor Corona. Dat neemt niet weg dat de ziel van Mister Kortebaan prominent aanwezig is en dat Jan ook geëerd gaat worden. Onder andere middels de spiksplinternieuwe Jan Kuiper Lounge. Op de megatent waarin ondernemers en relaties elkaar ontmoeten, zal de naam van de man met de bolhoed worden onthuld. Het officiële moment wordt een klusje voor burgemeester Don Bijl en de vijf bestuursleden. Bijkomend detail is dat het een van de laatste handelingen van Bijl als burgemeester van Purmerend zal zijn.  

De Jan Kuiper Lounge wordt na de eerste omloop van de kortebaandraverij officieel geopend. “Iedereen die daar getuige van wil zijn moet wel zorgen bijtijds aanwezig te zijn”, laat Robert Kuiper weten. n de tent komt een 16 meter lange bar, een groot podium. Na de laatste omloop volgt een muzikale verrassing. De belichting en het geluid, alsmede de beveiliging krijgen het predicaat uiterst professioneel.

Voor meer informatie kijk op www.harddraverijpurmerend.nl

JOHN BONTJE

Jan Kuiper blijft voor altijd verbonden aan de kortebaan.