Ellen van Selm ligt goed in Opsterland.
Ellen van Selm ligt goed in Opsterland. (Foto: website gemeente Opsterland)

Purmerend krijgt met Ellen van Selm opnieuw een sociaal bewogen burgemeester

Algemeen

PURMEREND - Een groot deel van de inwoners van Purmerend ziet met lede ogen het vertrek van Don Bijl naderen. Na drie termijnen gaat Bijl genieten van een welverdiend pensioen. Vorige week werd zijn opvolger bekend: Ellen van Selm (58), sinds 2014 burgemeester van de 30.000 inwoners tellende Friese gemeente Opsterland, heeft de op voorhand lastige taak om Bijl op te volgen. Wie is Ellen van Selm? Het Purmerends Nieuwsblad peilde enkele meningen in Ureterp en Beetsterzwaag, twee dorpen die deel uitmaken van de gemeente Opsterland. De voorzichtige uitkomst is dat Purmerenders en Beemsterlingen gerust kunnen zijn. Van Selm ligt goed in Friesland. Ze is sociaal bewogen en slaat bruggen. De Opsterlanders vinden het jammer dat ze gaat.

Jammer dat ze vertrekt, maar we gunnen het haar van harte

“Mevrouw Van Selm draagt echt bij aan de sociale cohesie”, steekt Bauke de Vries, eigenaar van Zalencentrum de Buorskip in Beetsterzwaag, van wal. “Ze doet veel voor de ouderen in het dorp. Wij zijn een soort buurthuis en organiseren activiteiten zoals koersballen, dansen, bingo enzovoorts. We voelen ons een soort verlengstukje van het gemeentehuis en zien en horen ook van anderen dat mevrouw Van Selm zeer begaan is met de ouderen en veel voor deze doelgroep betekent.”

De Vries, die zelf jaren geleden in Amsterdam heeft gewoond, Purmerend redelijk goed kent en dus weet wat er hier gevraagd wordt, vindt het heel jammer dat zijn burgemeester naar het Westen vertrekt. “Het is simpelweg een prettig mens. Ik moet wel zeggen dat het een madammeke is en ook wel sluw. En ze heeft haar op de tanden. Maar dat vind ik geen slechte eigenschappen als je aan de andere kant sociaal ingesteld bent en veel doet voor de inwoners, bedrijven en instellingen.”

Prettig mens

Lammert Sijtsma is voorzitter van het CDA, de grootste oppositiepartij in Opsterland. Als zodanig heeft Sijtsema politiek gezien veel te maken met Ellen van Selm. Hij betitelt haar als een prettig mens, een uitstekende burgemeester en iemand met visie. Sijtsema praat zelfs over een burgemeester nieuwe stijl. “Mevrouw Van Selm is als talent gescout en staat om die reden al een tijdje op de radar van Binnenlandse Zaken. Ik vind het niet vreemd dat ze nu burgemeester van een grote stad als Purmerend wordt. Dat gaat haar zeker lukken”, aldus Sijtsema. 

Kortere lijnen met Den Haag

De CDA-voorzitter gaat nog iets verder in zijn lofzang. “Van Selm heeft als voorzitter van de P10, het collectief van de dorpen in onze regio, een grote rol richting Den Haag gespeeld. En nog! In tegenstelling tot de steden telt een plattelandsgemeente over het algemeen niet zozeer mee. Ellen van Selm heeft er persoonlijk voor gezorgd dat we goed vertegenwoordigd zijn en dat de lijnen met Den Haag korter zijn.   

Voordat ze burgemeester van Opsterland werd zat Ellen van Selm in de gemeenteraad van Lelystad en was ze werkzaam als zelfstandig organisatieadviseur en bestuurder bij instellingen in Lelystad en omstreken. Van Selm is lid van D66 en woont nu nog in Ureterp. Ze is opgeleid als rurale sociologe aan de Wageningen Universiteit. Ze heeft ook zitting in het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Past bij Purmerend

De vertrouwenscommissie, die uiteindelijk de keuze liet vallen op Ellen van Selm, ziet in haar een heel goede burgemeester van Purmerend. “De manier van werken past bij de gemeente Purmerend. Met haar verbindende kracht, empathisch vermogen en vertrouwenwekkende voorkomen hebben wij het volste vertrouwen in dat zij het boegbeeld wordt voor onze inwoners en ondernemers, maar ook buiten de gemeente in de regio en de MRA”, aldus Bert Meulenberg.

De voordracht van de gemeenteraad wordt verstuurd naar de commissaris van de Koning in Noord-Holland. Vervolgens bereidt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de benoeming voor. Tot die tijd neemt burgemeester Don Bijl waar. De benoeming van de burgemeester gebeurt in september door de Kroon; door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Op 22 september wordt Ellen van Selm beëdigd.

JOHN BONTJE

Afbeelding
Onderdak voor 50 tot 75 gevluchte Oekraïners aan Mercuriusweg Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Skillspaspoort gaat tekort in sectoren helpen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Els Broers en Rabobank verrassen kinderen in crisisnoodopvang met portretfoto's Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Molentocht vraagt spullen voor rommelmarkt Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Gedichtenprijs gewonnen door deelnemers 'de Orchidee' in De Rusthoeve Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
75.000 euro voor warme kamers in Noord-Holland Algemeen 1 feb, 20:39
Afbeelding
Beeldende kindervoorstelling in De Verbeelding Algemeen 1 feb, 20:33
Afbeelding
Regenboog Raad Purmerend adviseert over lhbti+ gerelateerde zaken Algemeen 1 feb, 20:26
Afbeelding
Buurtgezinnen Purmerend en Beemster brengt 100ste koppeling tot stand Algemeen 1 feb, 19:00
Afbeelding
Grote brand in Middenbeemster 112-nieuws 1 feb, 11:31
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: Alle stembureaus in Purmerend op een rij Politiek 1 feb, 10:07
Afbeelding
Georges Lotze en band naar halve finale Algemeen 31 jan, 19:28
Afbeelding
Workshop uiterlijke verzorging voor kankerpatiënten Algemeen 31 jan, 13:54