Met Ellen van Selm krijgt Purmerend opnieuw een sociale en warme burgemeester

Algemeen
Ellen van Selm staat er goed op in Friesland.
Ellen van Selm staat er goed op in Friesland. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Een groot deel van de inwoners van Purmerend ziet met lede ogen het vertrek van Don Bijl naderen. Na drie termijnen gaat Bijl genieten van een welverdiend pensioen. Vorige week werd zijn opvolger bekend: Ellen van Selm (58), sinds 2014 burgemeester van de 30.000 inwoners tellende Friese gemeente Opsterland, heeft de op voorhand lastige taak om Bijl op te volgen.

Jammer dat ze vertrekt, maar we gunnen het haar van harte

Wie is Ellen van Selm? In Friesland ligt ze goed, weten Bauke de Vries uit Beetsterzwaag en Lammert Sijtsema uit Ureterp, twee dorpen die deel uitmaken van de gemeente Opsterland. De voorzichtige uitkomst is dat Purmerenders en Beemsterlingen gerust kunnen zijn. Van Selm staat bekend als sociaal bewogen en bruggenbouwer. De Opsterlanders vinden het jammer dat ze gaat.

“Mevrouw Van Selm draagt echt bij aan de sociale cohesie”, steekt Bauke de Vries, eigenaar van zalencentrum de Buorskip in Beetsterzwaag, van wal. “Ze doet bijvoorbeeld veel voor de ouderen in het dorp. Wij zijn een soort buurthuis en organiseren activiteiten zoals koersballen, dansen, bingo enzovoorts. We voelen ons een soort verlengstukje van het gemeentehuis en zien en horen ook van anderen dat mevrouw Van Selm zeer begaan is met de ouderen en veel voor deze doelgroep betekent.”

De Vries, die zelf jaren geleden in Amsterdam heeft gewoond, Purmerend redelijk goed kent en dus weet wat er hier gevraagd wordt, vindt het heel jammer dat zijn burgemeester naar het Westen vertrekt. “Het is simpelweg een prettig mens. Het is een madammeke en ze is ook sluw. En ze laat niet het kaas van het brood eten. Maar dat vind ik geen slechte eigenschappen als je aan de andere kant sociaal ingesteld bent en veel doet voor de inwoners, bedrijven en instellingen. Bovendien is ze burgemeester en die moet wel iets uitstralen. Nou, dat doet ze zeker.”

Marcel van Opzeeland is ex-fractievoorzitter en de huidige penningmeester van de grootste coalitiepartij, Opsterlands Belang. De partij zit al 20 jaar in het college en viert binnenkort het 50-jarig bestaan. Zijn ervaring met Ellen van Selm: “Wij noemen haar hier een warme burgermoeder. Ellen is heel sterk met mensen en dat is oprecht. Het zit ‘m ook vaak in de kleine dingen. Zo was hier brand in de plaatselijke supermarkt. Typisch Ellen om ook even bij de buren te vragen hoe het met ze gaat. Ik prijs jullie gelukkig met zo’n burgemeester. Wij vinden het heel jammer dat ze weggaat.”

Prettig mens

Lammert Sijtsma is voorzitter van het CDA, de grootste oppositiepartij in Opsterland. Als zodanig heeft Sijtsema veel te maken met Ellen van Selm. Hij betitelt haar als een prettig mens, een uitstekende burgemeester en iemand met visie. Sijtsema praat zelfs over een burgemeester nieuwe stijl. “Mevrouw Van Selm is als talent gescout en staat om die reden al een tijdje op de radar van Binnenlandse Zaken. Ik vind het niet vreemd dat ze nu burgemeester van een grote stad als Purmerend wordt. Dat gaat haar zeker lukken”, aldus Sijtsema. 

De CDA-voorzitter gaat nog iets verder in zijn lofzang. “Van Selm heeft als voorzitter van de P10, het collectief van de dorpen in onze regio, een grote rol richting Den Haag gespeeld. En nog! In tegenstelling tot de steden telt een plattelandsgemeente over het algemeen niet zozeer mee. Ellen van Selm heeft er persoonlijk voor gezorgd dat we goed vertegenwoordigd zijn en dat de lijnen met Den Haag korter zijn.   

Bestuur VNG

Voordat ze burgemeester van Opsterland werd zat Ellen van Selm in de gemeenteraad van Lelystad en was ze werkzaam als zelfstandig organisatieadviseur en bestuurder bij instellingen in Lelystad en omstreken. Van Selm is lid van D66 en woont nu nog in Ureterp. Ze is opgeleid als rurale sociologe aan de Wageningen Universiteit. Ze heeft ook zitting in het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

De vertrouwenscommissie, die uiteindelijk de keuze liet vallen op Ellen van Selm, ziet in haar een heel goede burgemeester van Purmerend. “De manier van werken past bij de gemeente Purmerend. Met haar verbindende kracht, empathisch vermogen en vertrouwenwekkende voorkomen hebben wij het volste vertrouwen in dat zij het boegbeeld wordt voor onze inwoners en ondernemers, maar ook buiten de gemeente in de regio en de MRA”, zo laat de commissie in het eindadvies weten.

De voordracht van de gemeenteraad wordt verstuurd naar de commissaris van de Koning in Noord-Holland. Vervolgens bereidt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de benoeming voor. Tot die tijd neemt burgemeester Don Bijl waar. De benoeming van de burgemeester gebeurt in september door de Kroon; door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Op 22 september wordt Ellen van Selm beëdigd.