Levensgenieter vindt nieuwe passie in schrijven van kinderboeken

Algemeen
Jaap en zijn oudste dochter Judith met twee van de boekjes.
Jaap en zijn oudste dochter Judith met twee van de boekjes. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - Jaap Musch (78) leerde vanaf het moment dat hij met pensioen ging écht van het leven te genieten. Een van zijn passies op latere leeftijd werd het schrijven van kinderboeken. Inmiddels heeft Musch er drie gemaakt. De titels zijn Slimpie, de meesterspion, Ruud, Fikkie en de kabouters en zijn meest recente heet De avonturen van kabouter Moertje. Leuke bijkomstigheid is dat zijn oudste dochter Judith de afbeeldingen in de boekjes heeft geschilderd.

Judith, die een baan als reïntegratie-coach combineert met die van kunstenares, en haar jongere zus Wendy zijn direct verantwoordelijk voor het avontuur van pa als schrijver. “Vroeger, als ik de kinderen naar bed bracht, las ik verhaaltjes aan ze voor. Dat waren altijd verhalen over kabouters, later kwam er een slim konijn om de hoek kijken die graag spion wilde worden; altijd verhalen met spannende opbouw, maar met een gelukkige afloop, want je moet kinderen nooit bang in slaap proberen te krijgen. Op een gegeven moment zeiden Judith en Wendy: pap, schrijf het nou eens op, we hebben altijd zo genoten van de verhaaltjes. Nou, en dat heb ik dus na mijn pensioen gedaan. Met ontzettend veel plezier”, vertelt de Purmerender.

Instrumentmaker

Best opmerkelijk, dat iemand na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zijn heil zoekt in het schrijven van kinderboeken. Niet voor Jaap Musch! De van oorsprong instrumentmaker op het scheikundig laboratorium van de VU in Amsterdam, een vak dat hij gedurende 26 jaar heeft beoefend, heeft zijn hand nooit omgedraaid voor uitdagingen.

De levensgenieter, helikoptergek en kinderboekenschrijver, zoals hij zichzelf omschrijft, maakte vervolgens de switch naar de afdeling personeelszaken van de VU waar hij als formatieadviseur werkte. De laatste drie jaar van zijn arbeidzame leven werkte hij binnen de dienst Veiligheid en Milieu van de universiteit en het ziekenhuis.

Musch bleef ook altijd maatschappelijk actief. Samen met enkele anderen richtte hij zich op het tot stand komen van een hospice in Purmerend. Dat lukte in 2015 met een prachtig gebouw aan de ds. Maarten Luther Kingweg onder de naam ‘Hospice in Vrijheid’.

Helicopters in tuin

Tijdens ons gesprek vragen de twee pontificaal opgestelde helikopters op schaal (1:10) in de tuin om nadere uitleg. “Als technicus ben ik altijd geïnteresseerd in complexe technieken. De helikopter is daar een uitstekend voorbeeld van. Waar een vliegtuig zijn ‘lift’ haalt uit de luchtsnelheid veroorzaakt door voorwaartse stuwing haalt de helikopter zijn lift uit ronddraaiende vleugels. Maar er komt veel meer bij kijken om een helikopter te laten vliegen. Het blijft een geweldige sensatie om ‘opgetild’ te worden door een helikopter. De beide modellen laten hun rotorbladen dagelijks draaien in mijn tuin.”

Zijn laatste boek, De avonturen van kabouter Moertje, is bestemd voor kinderen van 3 tot 5 jaar. Ruud, Fikkie en de kabouters voor de jeugd van 5 en 6 jaar. Slimpie, de meesterspion is voor 6 jaar en ouder. 

De boekjes van Jaap Musch zijn te bestellen bij www.boekscout.nl Vul zijn naam of de titel, betaal en de boekjes worden thuis gestuurd. Voor meer nieuws kijk op de website https://jaapmusch.wixsite.com/jaapmusch en op zijn Facebookpagina.