De eerste vrouwelijke burgemeester van Purmerend

Algemeen
Zal de eerste vrouwelijke burgemeester ook hier de mouwen opstropen?
Zal de eerste vrouwelijke burgemeester ook hier de mouwen opstropen? (Foto: Afbeelding ter illustratie Dreamstime.com)

PURMEREND - Na Amsterdam heeft ook Purmerend zijn eerste vrouwelijke burgemeester, haar naam is Ellen van Selm. Het tijdperk van de populaire Don Bijl is in september voorbij, hij heeft Purmerend vanaf juli 2009 gediend. Ik kon op mijn klompen aanvoelen dat er een dame voorgedragen zou worden. De keuze wordt stevig ondersteund door een sterke vrouwenlobby in de Purmerendse politiek. Deze club, de vipps genaamd (vrouwen in de Purmerendse politiek), heeft er onder andere voor gezorgd dat er momenteel 14 vrouwen in de raad zitten. Een gespreid bedje zou u denken, maar nee zo makkelijk gaat het niet.

Een commissie, in dit geval het old boys netwerk dus zonder Beemster bloed en met een sterke vrouw als voorzitter, leest de sollicitatiebrieven en komt met de ideale kandidaat. De sollicitatiebrieven worden verscheurd omdat niemand meer mag weten wie er gesolliciteerd heeft op het hoogste ambt in de ‘Heerlijkheid Purmerend’, maar dat is toch geen schande. De grote winnaar van dit politieke spel is natuurlijk D66. Moesten de democraten na de laatste verkiezingen hun wethouder inleveren, zij hebben er nu een burgemeester voor terug, hoe mooi is dat.

Misschien heeft de studie van mevrouw Van Selm, rurale sociologie die het sociale leven op het platteland onderzoekt, de doorslag gegeven. Het zal ongetwijfeld hebben meegespeeld. We gaan het meemaken.

Ellen van Selm is de persoon niet om over een nacht ijs te gaan. Naar verluidt heeft zij onlangs een bezoek gebracht aan Purmerend. Zij heeft gesproken met enkele inwoners op de Koemarkt, huurde een fiets en kwam tot haar besluit: “Purmerend is een leuke stad, die wil ik besturen”. Maar zij moet dan verhuizen van het rustige Friesland van “oant moarn” naar het wilde westen en zelfs naar de woonplaats van “krijg toch allemaal de klere”. 

Zij verstaat de boeren maar kan zij ook die stedelingen aan met de Amsterdamse mentaliteit die nogal eens plat voor de bek kunnen zijn. Ze komt in een stad met groeistuipen die zo graag het centrum van Waterland wil worden. Ik nodig haar uit om de nazomerfeesten te bezoeken zodat ze de feestende Purmerenders leert kennen. Maar dat zal dan niet meer in alle rust en anonimiteit gaan.

CHRIS DE VRIES