Een simpel Don Bijlsteegje is te weinig. Die man verdient meer

Algemeen
Afbeelding
(Foto: blacksalmon - stock.adobe.com)

Onze stad kent een straatnamencommissie. Er komen drukke tijden aan voor die commissie. Stel je voor dat de Oostflank en het ‘appeltje voor de dorst’ (Purmer Zuid zuid) volgebouwd gaan worden. Dan moet de straatnamencommissie aan de bak.

En dan heb ik het nog niet over de nieuwbouw langs de Kooimanweg en in het Waterlandkwartier. Ook daar zullen straten, pleintjes en parken een naam moeten krijgen.

De commissie zal ongetwijfeld ook denken aan de binnenkort afzwaaiende burgemeester Bijl. Zijn voorgangers Van Burg en Van Dam werden beloond door met hun naam aan een winkelcentrum te worden verbonden. Leen Verbeek is die eer nimmer (of nog niet) ten deel gevallen. Een bewuste keuze of gewoon nog niet aan gedacht?

In Purmer-Zuid is een hele wijk vernoemd naar oud-wethouders. Die keuze kan worden voortgezet in Purmer-Zuid zuid.

Maar wie kwalificeert voor vernoeming? Moet je dood zijn, een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten of is het simpele feit van een wethouderspost voldoende? Verdient Mona Keijzer een straat? Of Dineke Harmsen? Arie-Wim Boer? Voer voor discussie in de straatnamencommissie.

En dan hebben we dus nog Don Bijl. Ongetwijfeld is er in het stadhuis een denktankje geformeerd die nadenkt over een passend cadeau dat deze populaire burgemeester in de herinnering eeuwig doet voortleven. 

Ongevraagd reik ik de commissie enkele suggesties aan. Wat te denken van de Don Bijllezing, een jaarlijks terugkerende lezing met inhoud over bijvoorbeeld de vraag ‘Hoe houden we de boel bij elkaar?’ Of de Don Bijlpenning, toegekend aan een persoon of instelling die zich verdienstelijk maakt op het terrein van ‘naar elkaar omkijken’.

Moet het dan toch een straat worden? Denk dan aan bijvoorbeeld de Boulevard Don Bijl. Of aan de Avenue Don Bijl. Of de Don Bijlkade, het mr. Don Bijl plantsoen. 

Het moet wel iets worden met cachet. Een simpel Don Bijlsteegje is te weinig eer. Die man verdient meer!