Beschermheer neemt afscheid van zijn veteranen

Algemeen
De 80-jarige veteraan Theo Pronk kreeg alsnog het Nieuw-Guinea Herinneringskruis opgespeld door burgemeester Don Bijl.
De 80-jarige veteraan Theo Pronk kreeg alsnog het Nieuw-Guinea Herinneringskruis opgespeld door burgemeester Don Bijl. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - In verband met zijn nadere pensionering stond de recente bijeenkomst van het veteranencafé volledig in het teken van het naderende afscheid van burgemeester Don Bijl. De beschermheer van de Stichting Veteranen Purmerend was prominent aanwezig en nam afscheid van zoals hij het zelf altijd verwoordde, ‘zijn’ veteranen.

Veel veteranen kwamen naar Spijkerman Eten & Drinken met op de borst de onderscheidingen die de verhalen vertellen over de strijd die ze geleverd hebben in binnen- en buitenland. Hoewel die tijd voor de meeste, en zeker de oudste veteranen allang geleden is, is het belangrijk om er met andere veteranen over te kunnen praten. 

Fotoboek vol activiteiten

Peter Stiphout, voorzitter van de Stichting Veteranen Purmerend opende de bijeenkomst op zijn eigen militaire wijze; kort en krachtig. Hij sprak zijn dank uit naar burgemeester Bijl voor diens betrokkenheid bij de stichting, waarvan hij ruim tien jaar beschermheer heeft willen zijn. Als aandenken en blijk van waardering kreeg Don Bijl een fotoboek, waarin een ruim overzicht van de activiteiten van de stichting gedurende de afgelopen jaren.

Aangrijpende verhalen

Burgemeester Don Bijl wees in een persoonlijke en bewogen speech op het belang van omgaan met mensen die vochten voor de vrijheid. Voor hem is er ook een persoonlijke link. “Geboren in Nieuw Zeeland werden wij er op school regelmatig aan herinnerd dat wij onze vrijheid mede te danken hebben aan deze mannen. Nadat ik als twaalfjarige naar Nederland kwam, bleek dat hier anders werd omgegaan met veteranen en mede daardoor heb ik mij ingezet om daar verandering in te brengen. Tijdens de jaarlijkse Veteranendag heb ik veel mensen gesproken en hun aangrijpende verhalen aangehoord. Mooi dat zoiets kan in Purmerend en ik vond het een eer om beschermheer te mogen zijn en hoop dat het gemeentebestuur de veteranen blijft steunen”. 

Alsnog herinneringskruis voor Theo

Een speciaal moment was er voor de 80-jarige veteraan Theo Pronk. Bij thuiskomst uit Nieuw-Guinea kregen de militairen een herinneringskruis, maar bij Theo ging het mis. Hoe het precies fout is gegaan, valt niet meer te achterhalen, maar als grote verrassing kreeg Theo alsnog het Nieuw-Guinea Herinneringskruis opgespeld door burgemeester Don Bijl. Een mooi en ook emotioneel moment.

Peter Stiphout overhandigt de burgemeester het fotoboek.
Het veteranencafé stond in het teken van het naderend afscheid van Don Bijl.