Welke ingredienten kunnen een wijn een unieke smaak geven

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

Niks is lekkerder dan met een aix rose https://www.bovino.nl/aix-rose te genieten van een heerlijke zomeravond. Maar wat maakt een wijn eigenlijk goed en hoe kan het de smaak versterken? Dit gaan we je allemaal uitleggen in deze blog.

Rose

Het assortiment aan wijn is zo groot, dat je door de bomen het bos niet meer kan zien en de keuzes eindeloos zijn. Bijvoorbeeld een mip rose https://www.bovino.nl/mip-made-in-provence heeft een mooie lichte kleur, maar je zal je vast afvragen hoe rose eigenlijk wordt gemaakt. Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven met een rode druivenschil. Doordat het vruchtvlees met de rode schil in contact komt, krijgt het de typische roze kleur. Hoe langer beiden met elkaar in contact komen hoe donkerder de kleur uiteindelijk wordt. Daarnaast hoeft de kleur van de rose niks te zeggen over de daadwerkelijk smaak van de wijn. Een typische zalm rosé is niet altijd droog en daarbij zegt de smaak en geur niks over de kleur. Wel kan er gezegd worden dat wanneer het warm wordt er meer rosé wordt gedronken en het als een typische zomerdrank kan worden gezien.

Witte wijn

Daarna komt de witte wijn, hierin heb je twee soorten namelijk een droge en zoete witte wijn. De meeste mensen houden van een droge witte wijn en daar is ook meer aanbod van. Van een zoete witte wijn moet je houden. Daarnaast wordt een witte wijn niet lekkerder naarmate je deze langer laat staan. Dit is maar in enkele gevallen zo en dit zie je dan ook terug in de prijs van de wijn. Witte wijn wordt gemaakt door zowel witte als blauwe druiven. De schillen en pitten worden verwijderd tijdens het proces, waardoor de kleur van de wijn wit blijft. Daarna moet witte wijn altijd koud gedronken worden, want dan komt de smaak het best tot zijn recht.

Rode wijn

Als laatste gaan we de rode wijn behandelen. Waarbij de witte wijn het beste koud gedronken kan worden, is dat bij rode wijn anders. In enkele gevallen kan de wijn koud gedronken worden, maar de smaak van rode wijn komt beter tot zijn recht wanneer de wijn op kamertemperatuur is. Om het smaak proces te behouden van de wijn is het aan te raden deze in een donkere ruimte te bewaren. Het smaakproces van rode wijn wordt gegist door blauwe druiven.

We kennen drie soorten wijn; een rosé, witte en rode wijn. Iedere wijn heeft een ander maakproces, bewaar- en drink advies.

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie