Grote plannen bij de NKT Theaterschool

Algemeen
Het seizoenseinde van knallen, maar de komende maanden gaan alle remmen los bij NKT Theaterschool.
Het seizoenseinde van knallen, maar de komende maanden gaan alle remmen los bij NKT Theaterschool. (Foto: Martijn Cruyff)

PURMEREND - Na een hete zomer maakt de NKT Theaterschool zich op voor een nieuw, spetterend theaterseizoen vol mooie plannen. Directeur Suzan Vermeulen vertelt: “Het afgelopen schooljaar was rommelig. Met een lockdown in december en de dreigende uitbraak van nieuwe corona-golven bleven we op onze hoede. Desondanks hadden we een knallend seizoenseinde met onze musical ‘Ik word een ster!?’ Maar liefst 420 NKT-leerlingen stalen de show in deze, zeer goed bezochte, voorstelling in de Purmaryn. Dat smaakt naar meer en dus gaan we met volle vaart op weg naar een nieuw, creatief schooljaar.”

Een kerstshow, theater na de Dam én themavoorstelling in één schooljaar

De NKT Theaterschool is al 30 jaar een begrip in Purmerend. Kinderen en jongeren tussen de 4 en 21 jaar krijgen wekelijks, van professionele docenten, les in zang, dans en spel. Suzan: “Theater is ontzettend belangrijk voor de algemene ontwikkeling van jonge mensen. Je leert samenwerken, je uiten, verschillen in elkaar accepteren, je bouwt zelfvertrouwen op en maakt vrienden voor het leven. Je bent zo intensief met elkaar bezig, dat dat een band smeedt voor het leven. Ook bij de kleinste leerlingen merken we het belang van theaterlessen al. Sommige kinderen komen al dansend en zingend binnen en staan overal vooraan. Anderen kijken de kat uit de boom en moeten echt wennen. Hoe mooi is het als juist die leerlingen aan het eind van een schooljaar ook staan te stralen op dat podium. Of dat nu bij de Purmaryn is of tijdens een presentatie in het NKT gebouw.”

In het nieuwe schooljaar staan er nogal wat spannende projecten op de planning. “We organiseren, samen met het Stedelijk Orkest Purmerend en Theater de Purmaryn een muzikale kerstshow in de kerstvakantie. Dan is De Purmaryn gevuld met leerlingen van het NKT en muzikanten van het Stedelijk Orkest. De voorstelling ‘Kerstman Kwijt’ is deze zomer speciaal geschreven door Jeroen Man, artistiek leider van het NKT. De muziek wordt gecomponeerd door Edwin Paarlberg en het orkest staat onder leiding van Henk Ummels. We kijken er enorm naar uit om dit grote project in Purmerend gezamenlijk te realiseren. Daarnaast zijn we druk bezig met het ontwikkelen van voorstellingen in het kader van Theater na de Dam, samen met Theater de Verbeelding. En tot slot staan alle NKT-ers van 8 jaar en ouder aan het eind van het schooljaar in onze themavoorstelling in de Purmaryn.”

Voordat het zover is, moet er nog heel veel geproduceerd en gerepeteerd worden. Vanaf 12 september beginnen de lessen aan de Gedempte Singelgracht in Purmerend. De kleuters en Jong NKT-ers starten vanaf 19 september. Inschrijven voor een gratis proefles is via de website nu al mogelijk. Meer informatie: www.nkt.nl.