10 jaar theater De Speelzaal

Algemeen
De voormalige kleuterschool is een thuishaven voor tal van amateur- en (semi)prof theatergezelschappen.
De voormalige kleuterschool is een thuishaven voor tal van amateur- en (semi)prof theatergezelschappen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op 10 november 2012 opende burgemeester Don Bijl een nieuw podium in Purmerend. Het nieuwe onderkomen van het Purmerender Stadstoneel was eindelijk daar. De Speelzaal was geboren. Bijl sprak tijdens zijn openingsspeech de wens uit dat De Speelzaal “een groeiende en bloeiende plek voor de beoefening van theater zou worden”. Inmiddels kunnen we vaststellen dat deze wens volledig is uitgekomen.

Weinig herinnert meer aan de oude kleuterschool Prinses Marijke, de rol die het gebouw aan de Violenstraat 6 in het verleden vervulde. Waar het prachtige ronde lokaal eerst nog spelende kinderen herbergde is nu een volledig uitgerust en goedbezocht theater.

Al tien jaar lang is het gebouw de thuishaven van tal van amateur- en (semi)prof theatergezelschappen. Het Purmerender Stadstoneel, en haar improvisatietak LEF mogen het gebouw zelfs hun honk noemen. Maar ook toneelgezelschap LEO XIII, theaterstichting Puik, De Blauwe Feniks en jeugdhelden Pip en Pelle hebben er hun repetities en voorstellingen.

Tien jaar De Speelzaal. Teveel voorstellingen om in een stukje tekst te vangen. Daarom wordt dit heugelijke feit gevierd op 10 september 2022. Op deze zaterdag zal De Speelzaal haar deuren openen voor een gratis voorstelling van ongeveer een uur. In deze voorstelling geven LEO XIII, De Blauwe Feniks, LEF en Pip en Pelle een kleine vertoning van dat wat ze zo graag in De Speelzaal doen.

De voorstelling begint om 13.00 met het kindergedeelte. Na een klein intermezzo zal er daarna een deel voor volwassenen volgen. Na de voorstelling is er nog tot 16.00 ruimte om (opnieuw) kennis te maken met het theater. De leden van PST/LEF staan u graag te woord over tien jaar theaterplezier.