Benefietconcert in Taborkerk voor Broodproject in Zuid-Afrika

Algemeen
Willem Tates in Zuid-Afrika
Willem Tates in Zuid-Afrika (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op 7 oktober vindt in de Taborkerk een benefietconcert plaats voor de stichting SOS Kayamandi, met sopraan Lenneke Ruiten en Thom Janssen aan de vleugel. Hiermee hoopt organisator Willem Tates voldoende geld op te halen om via de stichting een heel kwartaal 3600 kinderen in de townships Kayamandi en Cloetesville in Zuid-Afrika van een ontbijt te voorzien. Kaarten voor het concert kunnen worden aangeschaft via de website.

In 2015 was Purmerender Willem Tates als vrijwilliger aanwezig bij de bouw van een school in Kaapstad. De townships en de omstandigheden waarin mensen daar woonden en leefden lieten hem niet meer los. Daarom besloot hij het jaar erop middels een Nieuwjaarsduik geld in te zamelen voor de stichting SOS Kayamandi. Deze stichting zet zich in voor kinderen in beide townships bij Stellenbosch. Veel (wees)kinderen leven hier onder erbarmelijke omstandigheden. De stichting heeft er verschillende projecten lopen. In 2006 startte het Broodproject. Daardoor krijgen inmiddels al meer dan 1200 schoolkinderen elke dag twee boterhammen met pindakaas.Daarnaast ondersteunt de stichting in beide townships een weeshuis.

Elk kind heeft recht op een ontbijt

Verschil maken

Na de Nieuwjaarsduik organiseerde Willem met zijn schoondochter Wendy en kleindochter Caitlin, in 2019 het eerste operaconcert in de Taborkerk waarmee hij € 675,- ophaalde. In 2020 volgde de opera Cosi fan Tutti (Mozart) in bioscoop VUE dat € 502,- opbracht. “Het Broodproject gaat ons allemaal aan het hart”, licht Willem toe. “Elk kind heeft recht op een ontbijt. Daarom maakte het in 2015 echt iets bij me los, als je zag hoe ze daar leven. En dat je soms echt een verschil kunt maken. Daarnaast is opera een hobby van me, dus ik probeer die twee zaken te verbinden met het organiseren van de concerten. Daar zoek ik dan sponsoren bij om de uitgaven zo laag mogelijk te houden zodat de hele opbrengst naar het project gaat. En ik moet zeggen; de vrijwilligers bij de Taborkerk zijn zo ontzettend enthousiast, dat doet echt goed.”

Indrukwekkende carrière

En met Lenneke Ruiten en Thom Janssen als hoofdsponsor heeft hij niet zomaar iemand binnen gehaald, Willem zelf is al jaren groot fan en kent haar persoonlijk. Sopraan Lenneke Ruiten heeft een lange en indrukwekkende carrière en staat op de grootste bühnes van de wereld. Ze wordt bijgestaan door haar vaste muziekpartner pianist Thom Janssen. De kamermusicus is regelmatig te gast op festivals en is als repetitor verbonden aan verschillende koren waaronder regelmatig bij solistenrepetities van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Tekst loopt door onder afbeelding


Lenneke Ruiten en Thom Janssen. (Foto: Simon van Boxtel)

Speciaal voor de stichting heeft Willem nu ook zelf een website gemaakt voor de kaartverkoop. Al met al kost het veel tijd, maar hij haalt er een geweldige voldoening uit. “Dat je iets kunt doen, dat voelt al goed. Anderen storten geld, maar ik zet liever iets op poten.”

Kaarten bestellen

Het concert vindt plaats op 7 oktober in de Taborkerk aan de Maasstraat om 20.00 uur. Een kaart kost € 39,- in de voorverkoop, en € 43,- aan de deur. 

Het is via de website ook mogelijk te doneren zonder ticket.

www.sos-kayamandi.nl of www.ticketkantoor.nl/shop/concert-purmerend

Afbeelding
Elk kind heeft recht op een goed ontbijt.
Elke dag een ontbijt.