Kortebaners strijden om goedgevulde prijzenpot in Purmerend

Algemeen
De beste paarden en pikeurs strijden graag in Purmerend.
De beste paarden en pikeurs strijden graag in Purmerend. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De beste kortebaners van Nederland komen op donderdag 8 september naar Purmerend. Op de Nieuwstraat strijden zij om de grootste prijzenpot van het circuit van in totaal 10.750 euro. Voor de winnaar ligt maar liefst 5.000 euro klaar. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

Mede vanwege de hoge (ere)prijzen en goede overige vergoedingen willen de trainers, pikeurs en eigenaren graag meedoen aan de kortebaan in Purmerend. De SNDR heeft daarom in samenspraak met de Kortebaanbond besloten om, net als voorgaande jaren, de deelnemers met de hoogste seizoenswinsom voorrang te geven bij de inschrijving. Hierdoor komen alleen de allerbeste paarden aan de start.

Verzekerd

Southwind Raptor is verzekerd van een startbewijs. De ruin won twee keer in tien starts en liep maar liefst zeven keer in de prijzen. Vanwege zijn winsom start hij met een handicap van vijf meter. Met zijn vaak geslaagde inhaalraces is de ruin van eigenaartrainer Bert de Boer een heuse smaakmaker.

Ook de paarden van Stal de Groningers scoren traditioneel goed. Coktail Bar (twee keer), Archange de Jiel, Ronny Brandt, Panic Launcher, Candy Blue Chip en Epoque wisten dit seizoen al een kortebaan te winnen voor eigenaar Michel Roggen.

Calistokingsdeep, de winnaar van 2019 op de Nieuwstraat, wist dit jaar nog geen hoge ogen te scoren. Het is daarom maar de vraag of hij opnieuw een rol van betekenis kan spelen.

Grand-16

Nieuw dit jaar is de Grand 16-formule. Dit betekent dat er bij een maximum van zestien deelnemers na de eerste omloop een tussenronde wordt gehouden. Hierin komen alle verliezers van de eerste omloop in actie. Zij kunnen zich via deze tussenronde alsnog kwalificeren voor de tweede omloop. Daarna gaat de koers verder met twaalf paarden, zoals voorgaande jaren gebruikelijk met een maximum van 24 deelnemers.

De nieuwe methode geeft de koers soms een verrassende wending. Zo wonnen Flavius Boko (Middenbeemster) en Southwind Raptor (Santpoort) dit jaar nadat zij in de eerste omloop hun ritten verloren.

Deelnemers en tips

De SNDR verricht, bij voldoende inschrijvingen, de loting voor de kortebaan Purmerend op dinsdag 6 september. Vervolgens is de deelnemerslijst direct te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt hier een uitgebreide voorbeschouwing met tips. Meer informatie over het evenement is te vinden op www.harddraverijpurmerend.nl.