Leerlingen Da Vinci College fietsen opnieuw voor Ride4Kids (1)

Algemeen
De leerlingen pal voor vertrek voor het gebouw van het Da Vinci College.
De leerlingen pal voor vertrek voor het gebouw van het Da Vinci College. (Foto: aangeleverd)

Dit jaar zet de 6 VWO BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) klas van het Da Vinci in Purmerend zich wederom in voor een goed doel. Aan het begin van 5 atheneum hebben de leerlingen in de BSM-klas besloten om te fietsen voor het Ride4Kids doel: geld inzamelen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Via de website rodi.nl/purmerend en de Facebookpagina Rodi Purmerend laat de groep regelmatig van zich horen.   

Ervaringen worden de komende dagen gedeeld op rodi.nl/purmerend en Facebookpagina Rodi Purmerend

Ride4kids zet zich in voor kinderen met een energie stofwisselingsziektes. Bij een Energiestofwisselingsziekte werken de energie fabriekjes in je lichaam niet goed. Hierdoor kan je je eten niet omzetten in energie en ontstaat er een energietekort. Bij het opstaan zijn ze al doodmoe. Ze kunnen meestal niet lang lopen, waardoor ze vaak in een rolstoel zitten of een andere handicap hebben. De ziekte wordt erger hoe ouder een kind wordt, hierdoor eindigen deze kinderen weer met het verstand van een peuter. 50% van de kinderen met energiestofwisselingsziekte wordt niet ouder dan tien jaar, en 75% wordt niet volwassen. Ride4Kids werft fondsen om onderzoeken en projecten te financieren die helpen bij het vinden van medicijnen en/of behandelingen die de effecten van ziekte kunnen tegengaan en mogelijk tot genezing kunnen leiden. Om mee te kunnen gaan naar de Pyreneeën moest elke BSM-leerling minimaal 750 euro inzamelen en als groep is er 20.000 euro als doel gesteld. 

De reis en de eerste dag

Met de bus vertrok de groep afgelopen zondag 11 september om 00.30 uur. In totaal duurde de reis 15 uur. Slapen was een lastige taak voor de meerderheid. Uiteindelijk is het gezelschap veilig aangekomen. “‘s Avonds hebben wij onszelf geïnstalleerd op de camping waarna wij vervolgens heerlijk hebben gegeten. De volgende ochtend hebben we om acht uur ontbeten en om kwart over negen waren we met de fietsen vertrokken voor de eerste trainingsrit richting Lac d’Estaing”, vertelt Senna Kiene, een van de leerlingen.

In het begin was het even wennen aan het fietsen in de bergen, maar op een gegeven moment kreeg iedereen steeds meer controle. Senna: “Je kijkt naar links en je ziet mooie gebergtes. Kijk je naar rechts en dan zie je bomen en rivieren. En voor je zie je een lange weg die je moet beklimmen. Elke trap voel je en vaak denk je aan stoppen, maar dan besef je de natuur om je heen, de tijd die je in het project hebt gestoken en dat wij als één team de berg samen beklimmen.”

Doneren

Met de fietsprestaties in de Pyreneeën proberen de leerlingen zoveel mogelijk geld in te zamelen. Iedereen kan Team Da Vinci college nog steeds steunen via https://www.ride4kids.nl/doneren/?user=121

De groep na het installeren op de camping.
De eerste trainingsrit ging naar Lac d’Estaing.