Tegenslagen in aanloop naar Ride4Kids hinderen leerlingen Da Vinci College niet

Algemeen
De groep op een van de bergpassen.
De groep op een van de bergpassen. (Foto: aangeleverd)

FRANKRIJK/PURMEREND - Gisteren zijn wij, de 6 atheneum BSM-klas van het Da Vinci College, begonnen aan de laatste trainingsrit voordat het evenement van Ride4Kids begint. Ride4Kids zet zich in voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Deze kinderen worden geboren met een afwijking in het DNA, waardoor zij voedsel niet kunnen omzetten in energie. De ziekte verergert naarmate de kinderen ouder worden. Het geld dat Ride4Kids ophaalt gaat naar onderzoek om medicijnen en behandelingsmogelijkheden te financieren.

Met het juiste teamgevoel werd als beesten getraind en eerste bijeenkomst voor deelnemers is achter de rug

Als BSM-klas van het Da Vinci College hebben wij hier een jaar naartoe gewerkt. Er is hard getraind, we hebben de afgelopen maanden veel in de omgeving van Purmerend gefietst om 750 km in de benen te krijgen. Twee dagen voor het evenement zijn wij aangekomen in de Pyreneeën om te oefenen met het klimmen, schakelen en dalen. Gisteren stond ons een zware klim tegemoet. We begonnen met een stuk fietsen door de vallei, dit was perfect om warm te worden. Na een kwartiertje klimmen richting pont d’Espagne hebben we het stuur omgegooid omdat er slecht weer opkomst was. Er is besloten om de andere kant op te gaan fietsen en de Col de Spandelles te beklimmen. Dit is een bergpas gelegen in de Hautes-Pyrénées en ligt op een hoogte van 1378 meter. Het was een iets kortere klim maar evengoed hebben we genoeg hoogtemeters gemaakt. De klim had een gemiddeld stijgingspercentage van 9 procent met een paar pittige stukjes van zelfs 19 procent.

Met teamgevoel naar boven

Onderweg hebben we wat tegenslagen gehad, zoals lekke banden, kettingen die er af liggen en koeien op de weg. De koeien waren wel leuke supporters. Iedereen zocht zijn of haar maatje op tijdens de klim om in eigen tempo omhoog te gaan maar we gingen allemaal met een teamgevoel naar boven. Op de top werden de laatste klasgenoten met veel gejuich de laatste meters doorgeholpen. We hebben allemaal de top bereikt wat gepaard ging met een hele hoop gevoelens. Gevoelens van blijdschap, vermoeidheid, overweldiging en vooral een hoop trots. Na het klimmen begon het leukste deel, de afdaling, we zijn met snelheden van 65 kilometer per uur naar beneden gesjeest. De klim duurt uren maar in no-time waren we weer beneden.

Startnummers zijn binnen

Om 15.00 zijn we weer op de camping aangekomen. Hier hebben we ons bij de organisatie ingeschreven. We hebben een ‘goodiebag’ met ons startnummer ontvangen. Om 18.00 vond de eerste deelnemersbijeenkomst plaats, hier hebben we uitleg gehad over het verloop van het evenement. Tijdens de bijeenkomst is onze motivatie aangesterkt door persoonlijke verhalen van enkele families die een kind hebben met stofwisselingsziekte. De verhalen hebben ons geraakt en zijn we emotioneel nog meer betrokken geraakt.

We hebben de dag afgesloten met heerlijke broodjes knakworst en onze persoonlijke hoogtepunten met elkaar gedeeld.

We kijken uit naar de start van het evenement!

Nienke Leeuwerink
Senna Kiene
Anniek Tump
Elke Asjes

Er zijn flink wat hoogtemeters gemaakt.
De koeien onderweg waren leuke supporters.