Voor de laatste keer zelf peren plukken bij Toffe Peer

Algemeen
Het treintje brengt de bezoekers naar de boomgaard en terug.
Het treintje brengt de bezoekers naar de boomgaard en terug. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER - Bij fruitteeltbedrijf Toffe Peer aan de Middenweg 199A in Middenbeemster staan de komende drie weekenden in het teken van de zogeheten plukdagen. Dat betekent dat je zelf het heerlijkste fruit kan en mag plukken. Het is de laatste keer dat bezoekers in de gelegenheid zijn om in actie te komen in de boomgaard. “We hebben het bedrijf verkocht, zodoende is dit het allerlaatste jaar dat we de plukdagen organiseren”, zegt Hester Jonk. Ze laat verder weten dat de peren van topkwaliteit zijn. “Wij bemesten ons fruit biologisch met koemest en dus niet met kunstmest.”

De plukdagen zijn op de zaterdagen 8, 15 en 22 oktober en de zondagen 9, 16 en 23 oktober. De start is telkens om 08.00 uur. “Iedereen wordt met onze speciale boomgaard trein naar achter in de tuin gebracht en krijgt daar uitleg over het plukken. We adviseren om eigen zakken, dozen en kisten mee te nemen om te vullen. Daarna is het met de trein terug naar voren en daar wordt het fruit afgewogen en afgerekend. We vragen om met contant geld te betalen, want er is geen pinautomaat aanwezig”, legt Hester uit. Na het plukken kan men op het terras genieten van een kopje koffie met zelfgebakken peren of appeltaart of natuurlijk een glas perensap van eigen peren.

Toffe Peer heeft ook heerlijke appels te koop. “Deze kunnen niet zelf geplukt worden, maar zijn wel verkrijgbaar op het erf. Er zijn verschillende rassen appels van een collega-teler. Ook zijn onze eigen flessen met verschillende fruitsappen te koop. Fruitsappen hebben we in de soorten peer, appel, appel-framboos, appel-kers en appel-vlierbes“. 

De toegang, het parkeren en het ritje op de trein zijn gratis. Iedereen betaalt alleen de kiloprijs van € 2,50 af voor het geplukte fruit. Vooraf reserveren is niet nodig.

Groot en klein kan de komende weekenden zelf fruit plukken.