De studenten van de HvA voor het Bijlmer-monument. Van links naar rechts Shivam Beri, Peter Steur, Amber Owens, Mike van den Heuvel en Leon Schulte.
De studenten van de HvA voor het Bijlmer-monument. Van links naar rechts Shivam Beri, Peter Steur, Amber Owens, Mike van den Heuvel en Leon Schulte. (Foto: aangeleverd)

Sporten brengt glimlach bij een kind

Algemeen

REGIO - Sporten in teamverband op jonge leeftijd brengt veel voordelen met zich mee. Echter, niet iedere ouder/verzorger bevindt zich in de positie om de contributie van hun kinderen zonder zorgen te betalen. Vijf studenten van de Hogeschool van Amsterdam, te weten Shivam Beri, Peter Steur, Amber Owens, Mike van den Heuvel en Leon Schulte, werken samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur om een groter draagvlak te creëren voor dit probleem. De aanleiding hiervoor zijn met name de inflatie en stijgende energiekosten.

Studenten HvA werken aan groter draagvlak om kinderen te laten sporten

Afgelopen dinsdag, 4 oktober, was het precies 30 jaar geleden dat een Boeing 747-vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op twee flats in de Bijlmer. De toen 10-jarige Humphrey maakte de Bijlmerramp van dichtbij mee. Hij verloor zijn vriendjes en raakte zwaar getraumatiseerd.

Destijds was Harrie Postma hulpverlener gezinsvoogdij bij bureau Jeugdzorg en ontfermde zich over Humphrey. Therapieën met betrekking tot traumaverwerking hielpen niet voldoende. Humphrey werd wél gelukkig van voetballen. Echter woonde hij in een omgeving waar geen budget beschikbaar was om te kunnen voetballen bij een vereniging. Postma besloot zelf geld in te zamelen om de voetbalcontributie te betalen. Humphrey kwam in een nieuwe omgeving terecht waarbij hij werd geholpen en gesteund door ouders van zijn voetbalvriend.

Oprichting Jeugdfonds

Net als Humphrey verkeerden er nog vele andere kinderen in dezelfde soort situatie. Postma heeft om die reden in 1999 het Jeugdsportfonds opgericht. Het doel is om kinderen te laten sporten, ongeacht de financiële situatie van hun ouders. Sinds een aantal jaar ondersteund het Jeugdfonds kinderen ook om zich te ontwikkelen op cultureel vlak.

In 2021 heeft Jeugdfonds meer dan 56.000 kinderen geholpen om een sport te kunnen beoefenen. Wist je dat één op de elf Nederlandse kinderen opgroeit in armoede? Daarnaast heerst er een taboe over het vragen van hulp, ouders schamen zich. “Kinderen kunnen sneller het slachtoffer worden van pesterijen en kunnen zich buitengesloten voelen door hun thuissituatie. Sporten of deelnemen aan culturele activiteiten geeft kinderen zelfvertrouwen. Dit is iets waar ieder kind recht op zou moeten hebben”, aldus Postma. 

Discreet systeem

Hij snapt dat ouders schaamte voelen, maar het systeem van het Jeugdfonds is discreet ingericht. “Zet je schaamte opzij en denk aan het geluk van je kind, maak gebruik van ons”, is zijn advies.

Wil jij meer informatie over de initiatieven van Jeugdfonds Sport & Cultuur of wil je een bijdrage leveren? Klik dan op de link https://jeugdfondssportencultuur.nl/ voor meer informatie. Doneren kan door op de QR-code onderaan het artikel te klikken en vervolgens te scannen.

Ieder kind moet kunnen sporten.
Doneren kan via deze QR-code.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Purmerend

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Appartement beschikbaar in woongroep Stichting Villa Algemeen 25 nov, 11:52
Afbeelding
Ponyclub organiseert Sintfeest ook voor kinderen die het niet kunnen betalen Algemeen 25 nov, 10:52
Afbeelding
Stemming gemeenteraad, naaktportretten Beemstervrouwen blijven hangen update 24 nov, 20:09
Afbeelding
KRITI en vrienden helpen mensen die het niet breed hebben aan een maaltijd Algemeen 24 nov, 15:03
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
Naaktportretten Beemstervrouwen moeten weg uit gemeentehuis Purmerend, ze zouden aanstootgevend zijn Algemeen 24 nov, 14:30
Afbeelding
Oproep voor bijdragen aan kerstexpositie in kapel Purmerend Algemeen 24 nov, 14:29
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Kerststukjes maken voor mannen Algemeen 24 nov, 11:05
Afbeelding
Workshopweekend bij Cultuurhuis Wherelant Purmerend Cultuur 24 nov, 10:00
Afbeelding
Muze van André Rieu Mirusia brengt Australisch kerstfeest naar Purmerend Algemeen 23 nov, 20:00
Afbeelding
Kunstboeken krijgen podium in Bibliotheek Waterland Algemeen 23 nov, 17:30
Afbeelding
Kerstdiner in Buurthuis Zuidoostbeemster Algemeen 23 nov, 17:28
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief