‘Tongen in Purmerend’, een avondje pure verwennerij

Algemeen
De stemming zat er goed in bij Kriti.
De stemming zat er goed in bij Kriti. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - Wat een geweldige verwennerij, de gastronomische Tongenverrassing op uitnodiging van van de Stichting Vrienden voor Purmerend aan wel 650 oudere en eenzame inwoners van Purmerend en Beemster.

Alle genodigden konden er niet over uit, zo bijzonder om eens heerlijk te komen eten in één van de 14 restaurants die Purmerend rijk is. Het personeel had de vrije maandagavond voor dit publiek ter beschikking gesteld om met de vrijwilligers van de Vrienden voor Purmerend, subsidie van de Gemeente en donaties van velen dit eetfestijn aan te bieden. Naar de naam ‘Tongen in Purmerend’ stonden uiteraard bij alle deelnemende etablissementen heerlijke tongen op het menu.

Avondje helemaal uit

Het was een avondje helemaal uit, inclusief gratis vervoer met de bussen van EBS en Bakker Travel, die op meerdere haltes stopten om de gasten op te halen. De animo van de inwoners van Midden-en Zuidoostbeemster bleek zo groot, dat hun bus al vol arriveerde op de plaats van bestemming: de Koemarkt, restaurant Brasa. Ook de andere bussen vanuit Wheermolen, Weidevenne, Makado, het Gildeplein en de Gors arriveerden zo omstreeks 17.30 uur zodat het op de Koemarkt een drukte van jewelste was; allemaal mensen, die met knorrende magen hun bestemming in een van de restaurants daar opzochten.

Pluimpje voor de kok

Beemsterlingen konden met z’n allen dus terecht in de gezellige eetzaal van Brasa. Daar werden ze ontvangen met een heerlijk glaasje wijn vooraf. De opkomst bleek daar bijna 100%. Het duurde dan ook niet lang (en al voordat het diner werd gereserveerd) , dat de tongen al behoorlijk in beweging kwamen, zoveel had men elkaar te vertellen. Toevallig was er een plek onbezet aan het tafeltje van ondergetekende. Het was leuk om daar eens een gezellig praatje te kunnen maken met de dames Suzanne en Inge en wethouder Coen Lageveen, die aanschoven om zelf ook een overheerlijk tomatensoepje mee te lepelen of te smikkelen van de overheerlijke opgediende tongetjes. Hierbij dus zeker ook een pluimpje voor de kok! En er was ook een zangeres, die echt haar best deed om boven de geluidssterkte van de muziek uit te komen.

Vrijwilligers

Bij alle restaurants waren ook vrijwilligers van Vrienden van Purmerend en afgevaardigden van de Gemeente aanwezig. Suzanne en Inge zijn bezig met projecten in de binnenstad van Purmerend, met name voor de jeugd. Als tafelgenoten konden we het niet laten te vragen hoe het zit met activiteiten voor ouderen in de Beemster, waar het maar povertjes is gesteld waar het betreft activiteiten voor senioren. Aan de wethouder werd de vraag gesteld of de in dit jaar opgelegde hondenbelasting toch weer wordt opgeheven. Immers er is nog geen van de beloofde hondenveldjes gerealiseerd. Volgens Lageveen gaan die veldjes er zeker wel komen en die zullen worden betaald uit de opbrengsten van juist die belasting. Zo te horen zijn we daar dus nog niet van af.

Al babbelend en genietend van deze avond verstreek de tijd snel. Als grote verrassing kwam er een ware ijstraktatie na. Een klap op de vuurpij!!!. Geen wonder dat iedereen heel voldaan met een buikje vol zich weer met de bus naar huis liet rijden. Hulde aan Vrienden voor Purmerend!

Erny van de Kleut-Sieswerda

Jeroen Riemeijer van Vrienden voor Purmerend opende met een woordje in De Stallen.
Genieten bij Spijkerman Eten & Drinken.