Burgemeester Ellen van Selm blij met de combinatie Purmerend-Beemster

Algemeen
"Ik wil graag weten hoe de jeugd het vindt om in Purmerend op te groeien."
"Ik wil graag weten hoe de jeugd het vindt om in Purmerend op te groeien." (Foto: Els Broers)

PURMEREND - Ellen van Selm had vooraf een andere voorstelling van haar eerste dag als burgemeester van Purmerend. In de nacht van 22 op 23 september, enkele uren nadat ze het ambtsketen voor de eerste keer kreeg omgehangen, werd ze opgeschrikt door de melding van de grote plofkraak aan Padjedijk. Vanaf dat moment was ze zich goed bewust van het feit dat ze eerste burger was van de grote stad. “Dat was heftig, natuurlijk in eerste instantie voor de gedupeerden. Door deze uiterst vervelende gebeurtenis en de problematiek rondom de crisisnoodopvang in Baanstee Noord werd er gelijk een beroep op mij gedaan.” 

Ik heb altijd gezegd dat stad en platteland moeten samenwerken

Nu, anderhalve maand na haar installatie, heeft Van Selm veel indrukken opgedaan van en in de stad. “Ik ben bijvoorbeeld op pad geweest met de wijkmanagers en heb bezoeken gebracht aan een dagbesteding in Beemster en de Wereldtuin. En, niet onbelangrijk, ik heb voor het eerst in Purmerend een 60-jarig bruidspaar gefeliciteerd. Enorm leuk, deze mensen konden mij veel vertellen”, zegt ze met zichtbaar enthousiasme.

Nieuwsgierig blijven is en blijft het voornemen van de burgemeester van Purmerend, die voorheen burgemeester was van Opsterland (Friesland). “Ik wil een burgemeester voor iedereen zijn, wil weten wie er hier wonen, wat de inwoners bezig houdt. Dat deed ik ook in Friesland al besef ik heel goed dat er een groot schaalverschil is.

Goede mentaliteit

Wat ze tot nu toe in Purmerend ervaart is dat hier de mentaliteit doe-maar-gewoon-dan-doe-je-gek-genoeg heerst, dat men over het algemeen het hart op de tong heeft en dat men houdt van initiatieven nemen. “Dat spreekt me zeer aan. Wat dat betreft komt de mentaliteit wel overeen met die van de mensen in Opsterland.” 

Ellen van Selm (58) vindt vooral de combinatie Purmerend-Beemster interessant. Oftewel de stad tegenover de polder/het platteland. “Een geweldige combinatie met inwoners van allerlei achtergronden. Purmerend is heel nieuwsgierig naar Beemster en andersom is dat ook het geval. Je komt bij elkaar op het erf. Ik zie het grote voordeel van dwarsverbanden. Ik heb trouwens altijd gezegd dat stad en platteland moeten samenwerken.” 

Voedsel dichtbij halen

De burgemeester ziet dat terug bij de onlangs gehouden Beemster Food Tour en woningbouw. “Ik ben er een groot voorstander van om het voedsel dichterbij te halen. Nu Beemster, met behoud van de eigen dorpen, bij Purmerend is gekomen wordt de stad op haar wenken bediend. De gemeenten zijn bijna een jaar samen en ik hoop oprecht dat iedereen op 1 januari tegen elkaar zegt dat het een goed en mooi jaar is geweest.” 

Wat haar positief opvalt aan de werkwijze in het stadhuis is de betrokkenheid en dynamiek in combinatie met de snelheid van besluiten nemen. “Het bevalt mij zeer dat de gemeente jaren geleden heeft gekozen voor het werken van buiten naar binnen. Dat betekent een grote stem voor inwoners en direct betrokkenen in de stad. Neem alleen de horeca en ondernemers. Zij worden gehoord en krijgen de ruimte om hun zegje te doen. En daar wordt vervolgens iets mee gedaan door een team van enthousiaste collega’s binnen de gemeente. Ik word daar heel blij van.”

Aansluiting in de wijken

Plannen voor de nabije toekomst heeft Ellen van Selm voldoende. Zo zal ze nadrukkelijk aansluiting zoeken bij de jongeren. Ze is bijvoorbeeld geïnteresseerd in hoe de jeugd het vindt om op te groeien in Purmerend.

Geen zurige toestand

Wat ze inmiddels heeft gezien is dat inwoners van Purmerend graag aansluiting zoeken in de wijken. “Dat bleek overduidelijk tijdens mijn rondje met de wijkmanagers. Vind ik een goede zaak. Ik heb met eigen ogen kunnen waarnemen en uit de verhalen gehoord dat het is geen zurige toestand is.”

Burgemeester Ellen van Selm voelt zich overduidelijk op haar plek in Purmerend. Inwoners, organisaties, instellingen en ondernemers zullen het mensenmens de komende jaren nadrukkelijk zien en horen.