Muze van André Rieu Mirusia brengt Australisch kerstfeest naar Purmerend

Algemeen
Mirusia draagt tijdens Merry & Bright de mooiste kerstjurken.
Mirusia draagt tijdens Merry & Bright de mooiste kerstjurken. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De Nederlands-Australische Mirusia, in haar geboorteland Australië ook wel ‘Australia’s Songbird’ genoemd, staat donderdag 15 december in de grote zaal van theater de Purmaryn. Met haar programma Merry & Bright brengt ze kerstmis zoals dat in Australië wordt bezongen, rechtstreeks bij de bezoekers van het Purmerendse theater. Reden genoeg om de muze van André Rieu te spreken. Aangezien Mirusia (Louwerse), haar partner Youri en dochtertje Sascha sinds jaren weer in Australië wonen, doen we dat middels videobellen.    

We wonen in Australië, maar met kerst staan de huzarensalade en kersstol op tafel

Merry & Bright stond al in 2019 geprogrammeerd in de Purmaryn, maar kon toen vanwege Corona niet plaatsvinden. Op 5 december vetrekt ze met haar gezin vanuit Auastralië, waar het momenteel 32 graden is, naar haar kille tweede thuis, zoals ze Nederland schetst. In vijf weken tijd geeft ze 12 concerten in het land, te beginnen in Waalwijk en op 2 januari eindigend in Maastricht. “We gaan voor het eerst sinds 2015 weer kerst vieren in Nederland. Ik ben in Australië geboren, maar in Nederland hebben Youri en ik veel familie, vrienden en kennissen wonen. Dat is destijds terug ging naar Australië had echt te maken met heimwee naar mijn vader en moeder, die er sinds 1980 wonen”, vertelt Mirusia.

‘We verheugen ons’

De 37-jarige sopraan, die door André Rieu werd gelanceerd, dankzij hem een komeetachtige start van haar carrière beleefde en op dringend advies van dezelfde Rieu in 2010 solo verder ging, zal Kerstmis 2022 heel anders vieren dan ze de laatste jaren gewend is.

“Ik heb kerst in New York, Praag, Londen, Breda, Maastricht en de laatste jaren in Australië gevierd. Hier is het in december altijd bloedheet en wordt kerst op het strand gevierd, met de Kerstman in een zwembroek en met zijn allen samen. Er wordt zelfs gebarbecued. Niet te vergelijken met elkaar. In Nederland is het normaal gesproken koud, regenachtig en heel af en toe komt er sneeuw. Een totaal andere sfeer, maar in beide gevallen wel heel gezellig. We kunnen ons daarom nu al verheugen om sinds jaren weer Kerstmis in Holland te vieren. Onze dochter Sascha roept op school al dat ze in Nederland de sneeuw gaat zien.”

Mooie aanloop naar Kerstmis

De ‘Engel van Australië’, vorige week in Hollywood nog goed voor een Music in Media Award, kijkt uit naar haar optreden in Purmerend. “Het wordt een feestelijke en sprankelende avond waarop ik en mijn orkest kerst zoals dat in Australië wordt bezongen, naar hier breng. Met Australische kerstliederen en natuurlijk de wereldberoemde kerstliedjes die iedereen kent. Ik zing het nummer Christmas Waltz van John Williamson. Dit gaat over Kerstmis in de zomer. Ook The Man From Snowy River komt langs. Ik vertolk het in de mooiste jurken. Ik weet zeker dat de avond een mooie aanloop naar het kerstfeest wordt”, maakt ze de bezoekers op 15 december nieuwsgierig.

Tot slot laat Mirusia weten dat ze Kerstmis in Australië nooit viert zonder de aanwezigheid van twee typisch Nederlandse lekkernijen. “Hoe warm het hier ook is, er zal altijd een huzarensalade op tafel staan. Dat is lekker fris. En ook de kerststol maakt altijd deel uit van onze kersttafel.”

Kaartverkoop

Kaarten voor Merry & Bright op 15 december zijn te bestellen op de website van de Purmaryn: www.depurmaryn.nl

JOHN BONTJE

De Engel van Australië won vorige week een award in Hollywood.
Afbeelding