Brandweer Purmerend neemt afscheid van ‘moeder brandweer’

Algemeen
Lugenia mocht als afscheid een 'keukenbrand' blussen, een knipoog naar het brandje in de kazerne in 2011.
Lugenia mocht als afscheid een 'keukenbrand' blussen, een knipoog naar het brandje in de kazerne in 2011. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - ‘Moeder brandweer’ Lugenia van der Mee-Matabhik zwaait af na ruim 25 jaar bij de brandweer en kreeg deze week een uiterst warm afscheid van haar collega’s in de kazerne. In 1996 kwam zij in dienst bij Brandweer Purmerend als secretaresse van Jan Schouten, de toenmalige brandweercommandant Purmerend. Al snel werd Lugenia de steun en toeverlaat voor alle brandweermedewerkers bij gemeente Purmerend. Sinds alle brandweerorganisaties in Zaanstreek-Waterland één regionale brandweer vormen vanaf 2014, zette zij zich in voor de brandweerzorg in de hele regio.

Collega’s van Lugenia beschrijven haar als een iemand die altijd voor iedereen klaarstaat en secuur te werk gaat. Naast haar reguliere taken als management assistent kookte ze regelmatig eten voor de brandweerploeg van Purmerend. De pannenkoeken zijn favoriet. Bij grote branden kwam ze regelmatig naar de kazerne om broodjes te smeren en te helpen waar ze kon. Kortom, Lugenia is een collega die veel betekend heeft voor de brandweer op alle fronten.

Keukenbrand in de brandweerkazerne Purmerend

Op oudejaarsdag in 2011 ging Lugenia samen met een aantal collega’s oliebollen bakken op de brandweerkazerne in Purmerend. In de keuken werd de pan olie alvast op het fornuis gezet, terwijl er in de kantine werden de appels geschild. Dit was zo gezellig, dat er na verloop van tijd de vlammen uit de keuken sloegen. De pan olie op het fornuis had vlamgevat en er was een keukenbrand ontstaan op de brandweerkazerne. De brandweer was snel ter plaatse, ze waren tenslotte al in het pand.

Verrassing tijdens de afscheidsreceptie

Donderdag 1 december was er een afscheidsreceptie op de brandweerkazerne in Purmerend voor Lugenia georganiseerd. Grotendeels hield Lugenia haar afscheid in eigen hand. Al vanaf de ochtend was ze met vriendinnen bezig om het eten voor te bereiden. Maar de 24-uursdienst van Purmerend had nog wel een verrassing voor haar in petto. Lugenia moest namelijk zelf een keukenbrand blussen. Een knipoog naar het oliebollen-debacle van 2011.

Tekst loopt door onder afbeelding


Met hulp van haar kleinkinderen blust Lugenia de brand. (Foto: aangeleverd)

Dirk Dirksen, bevelvoerder van de 24-uursdienst, vroeg Lugenia een bluspak aan te trekken voor een groepsfoto. Nadat Lugenia het bluspak aan had getrokken, ging het kazerne-alarm af: “Brand in gebouw, kazerne Purmerend”. Iedereen snelde naar buiten. Lugenia ging mee in de brandweerwagen. Deze reed naar de achterkant van de brandweerkazerne waar het oefengebouw zich bevind. Bij het oefengebouw werd een keukenbrand nagebootst. Een pan olie met oliebollen had vlam gevat. Na al die jaren omringd te zijn door de brandweer wist Lugenia de keukenbrand gelukkig snel te blussen.

Nadat de keukenbrand was geblust kon het gezelschap lekker eten: Surinaamse bami, nasi en kip. Eén ding is zeker: de 24-uursdienst van brandweer Purmerend gaat Lugenia’s kookkunsten missen. Maar verder zal vooral haar vrolijke karakter en het feit dat ze altijd voor iedereen klaarstond worden gemist.


Nog even in bluspak op de foto, Lugenia en haar kleinkinderen tussen de brandweerlui. (Foto: aangeleverd)


Lugenia in passende kledij tijdens haar afscheidsreceptie.  (Foto: aangeleverd)

Afbeelding