Door gestegen investeringskosten ziet SVP af van tweede BioWarmteCentrale

Algemeen
Er gaat definitief een streep door de bouw van een tweede centrale.
Er gaat definitief een streep door de bouw van een tweede centrale. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Er komt definitief geen tweede BioWarmteCentrale in Purmerend. Door stijgingen in de verwachte investeringskosten van de installatie ziet SVP af van de realisatie. Bij herijking van de businesscase blijkt dat het onverstandig is de bouw door te zetten.

SVP gaat onverminderd door met de verdere verduurzaming van de warmtebronnen en kijkt daarbij nu vooral naar andere bronnen zoals aardwarmte (geothermie) en warmte uit afval- en/of oppervlaktewater. In 2020 is, op basis van cijfers van dat moment, besloten tot de bouw van een tweede BioWarmteCentrale als duurzame bron voor de warmtelevering in Purmerend. De bouw zou naar verwachting starten in 2023. Door corona, de daaropvolgende energiecrisis en inflatie zijn de geraamde investeringskosten fors gestegen en blijkt de businesscase niet meer houdbaar.

Bronnenstrategie naar een fossielvrije toekomst

SVP heeft besloten in te zetten op het verder optimaliseren van de bestaande BioWarmteCentrale en het verbeteren van het warmtenet om een stabiele en betrouwbare warmtelevering voor de komende jaren te blijven verzorgen. Ook gaat SVP het onderzoek voortzetten naar de inpassing van andere duurzame bronnen zoals aardwarmte (geothermie) en warmte uit afval- en oppervlaktewater met als uiteindelijke doelstelling een volledig CO2 vrije warmtelevering aan de gemeente Purmerend. Daarmee worden de bronnen van warmte meer divers en de afhankelijkheid van één soort bron minder groot. Op deze manier wordt er gestaag verder gewerkt aan de missie van SVP “Samen Werken aan Klimaat”.

Geen consequenties voor klanten

Het besluit om niet door te gaan met de bouw van een tweede BioWarmteCentrale heeft geen consequenties voor de klanten. Met de optimalisatie van de bestaande centrale en het warmtenet, en met de mogelijkheid om andere duurzame bronnen toe te voegen is de leveringszekerheid goed geborgd en kunnen de komende jaren nieuwe gebouwen en bestaande woningen in gasvrij-wijken worden aangesloten.