Jeroen Man, schrijver en regisseur van ‘Kerstman Kwijt’, in zomer tussen de kerstengelen

Algemeen
Regisseur en schrijver Jeroen Man (midden) met gastspelers Joke Caous en Wout Zeekant.
Regisseur en schrijver Jeroen Man (midden) met gastspelers Joke Caous en Wout Zeekant. (Foto: Suzan Vermeulen)

PURMEREND - Het is niet de eerste keer dat Jeroen Man in de zomer achter de schrijftafel zit. Eens in de twee jaar perst hij een volledige NKT-musical uit zijn pen. Dat leverde al vele prachtige producties op, die altijd aan het eind van een schooljaar in de Purmaryn te zien zijn. Dit keer was de druk een stuk hoger. Er moest een kerstvoorstelling gemaakt worden. Dat betekent dat je vanaf september maar vier maanden hebt voor de realisatie.

In juli werd ik vader en ondertussen hield ik me bezig met kerstelfen en kerstengelen

Tussen Kerst en Oud & Nieuw presenteren de NKT Theaterschool, Theater de Purmaryn en het Stedelijk Orkest Purmerend de spetterende, muzikale familievoorstelling ‘Kerstman kwijt!’. Jeroen Man schreef het script, de liedjes én regisseert de voorstelling.

"Het was me de zomer wel", vertelt hij. "In juli werd ik voor de eerste keer vader en ondertussen hield ik me bezig met kerstelfen en -engelen." Jeroen begint het maken van een voorstelling altijd met het schrijven van liedjes. "Eerst maak ik de lijn van het verhaal, dan de liedteksten. Daardoor kan de componist meteen aan de slag." Het gevolg was dat Jeroen in juli al bezig was met liedjes over kerstdiners en familieperikelen. "Ik schrijf op rijm en die tekst gaat naar Edwin Paarlberg, onze componist. Hij komt met een muziekvoorstel. In dit geval moet een nummer gespeeld kunnen worden door het Stedelijk Orkest. Gelukkig kent Edwin dat orkest goed, dus de lijnen zijn kort. Het is elke keer weer een verrassing wat maakt. Het is gewoon spannend om zo’n nummer voor het eerst af te spelen."

Continu schaven

Als de liedteksten af zijn, volgt de rest van het script. De eerste bijeenkomst van het artistieke team is een spannend moment: "We lezen het script voor het eerst en dan hoor ik de reacties van mijn collega’s. Natuurlijk ben ik altijd bang dat ze het niks vinden, maar het komt altijd goed,’ lacht Jeroen. ‘Vanzelfsprekend wordt er gedurende het repetitieproces nog continu geschaafd, maar de basis moet goed zijn."

Jeroen heeft de eerste doorloop achter de rug. "Daarbij spelen we het stuk helemaal door. Daarbij merken we wat wel of niet werkt. We hebben nog maar een paar weken, maar zo’n eerst doorloop geeft me alle vertrouwen. Het wordt een groot feest in de Purmaryn!"

Het verhaal

Op de Noordpool staan mevrouw Santa en haar kerstelfjes te wachten op de thuiskomst van de Kerstman. Maar waar blijft hij toch… Maar dan blijkt niet iedereen fan van de kerstman. Ruim 200 NKT-leerlingen, 30 muzikanten en 2 gastspelers nemen je mee in een muzikaal, alternatief kerstverhaal vol humor.

‘Kerstman kwijt’ wordt gespeeld op 28, 29 en 30 december 2022 om 15.00 en 19.30 uur in Theater de Purmaryn. Kaartjes zijn verkrijgbaar aan de kassa van de Purmaryn of via www.depurmaryn.nl