Burgemeester Purmerend spreekt met scholieren over voorkomen van schulden

Algemeen
Burgemeester Ellen van Selm bespreekt met scholieren het voorkomen van schulden.
Burgemeester Ellen van Selm bespreekt met scholieren het voorkomen van schulden. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Burgemeester Ellen van Selm maakte woensdag 7 december kennis met scholieren van SG Gerrit Rietveld, een middelbare school voor vmbo-basis, -kader en -gemengde leerweg in Purmerend. De burgemeester schoof aan tijdens de gastles ‘Hoe word je rijk’. In deze les werd aandacht besteed aan het voorkomen van schulden bij 16- en 17-jarigen.

Tijdens de gastles stond het incassotraject centraal. Gastdocent Redouan Ait Ouarg vertelde de derdejaars scholieren en de burgemeester wat zo’n traject precies inhoudt. Want jongeren geven soms meer geld uit dan ze hebben, waarna de deurwaarder in beeld komt. Dan is het goed om te weten wat je kunt doen om schulden te voorkomen. Naast deze gastles verzorgt SG Gerrit Rietveld ook andere gastlessen om jongeren te leren hoe ze goed met geld omgaan. 

Voorkom financiële missers

De belangrijkste oorzaken van schulden bij jongeren zijn onder andere het niet of niet op tijd betalen van boetes, zorgverzekering of van abonnementskosten van bijvoorbeeld een mobiel abonnement. Burgemeester Ellen van Selm was aanwezig bij de les over het incassotraject. “Ik geloof echt dat jongeren kunnen leren om geen schulden te maken, als ze weten hoe ze geen financiële missers maken, waar ze nog lang door worden achtervolgd. In de gastles waar ik bij was vertelde een ervaringsdeskundige hoe het is om in de schulden te zitten. Dat was indrukwekkend en heel leerzaam. Vuistregel nummer één voor jongeren is om niet in de schulden te raken.”

Kennismakingsprogramma

Burgemeester Van Selm bezocht de school in het kader van haar kennismakingsprogramma met Purmerend. Woensdag stond in het teken van schulddienstverlening en wat er gedaan wordt om inwoners met schulden te helpen. Zo sprak zij woensdag ook met preventie consulenten, de sociale raadsvrouw en een gedupeerde ouder van de toeslagenaffaire.