Stedelijk Orkest Purmerend werkt hard bij ‘Kerstman kwijt!’

Algemeen
Het orkest tijdens een repetitie.
Het orkest tijdens een repetitie. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Je kunt er bijna niet omheen. Op social media, in de stad en in de krant gaat het allemaal over de Purmerendse kerstvoorstelling ‘Kerstman kwijt!’ die op 28, 29 en 30 december zes keer te zien zal zijn. De NKT Theaterschool, de Purmaryn en het Stedelijk Orkest Purmerend zijn de drijvende krachten achter dit creatieve initiatief. Voor het Stedelijk Orkest is een samenwerking met het NKT geen nieuwigheid.

Beide organisaties gaan al lang terug. Voorzitter Ruud Stolk vertelt: “In 2012 zocht het orkest contact met het NKT om als aftrap van het nieuwe jaar gezamenlijk een Disneymusical te brengen. Een spannende onderneming, zowel voor het orkest als het NKT, die wonderwel goed uitpakte en aanleiding gaf tot een aantal verdere samenwerkingen. En nu gaan we weer samen aan de slag voor de kerstshow.”

Het Stedelijk Orkest is altijd op zoek naar lokale partners om mee samen te werken. “De kwaliteit en professionaliteit van de NKT theaterschool betekent een verrijking voor de muziekbeleving van het orkest”, licht Ruud toe. “Dat wij daarbij een schijnbaar ondergeschikte rol hebben betekent dat we optimaal presteren: de muziek versterkt de zeggingskracht van de musical en het is voor het orkest een compliment dat we in die rol de spelers kunnen laten schitteren.”

Andere performance

Op 1 december werd voor het eerst met de hele cast gerepeteerd. Een samenwerking als deze vraagt het orkest namelijk om een andere manier van performen. Ruud: “Als wij het NKT begeleiden, moeten we hard werken. Naast de muzikaliteit moet het tempo exact zijn, anders past de choreografie niet. De accenten binnen de muziek moeten er zijn – en op tijd – omdat de spelers daar hun cues vandaan halen. Als dat allemaal lukt en de voorstelling loopt ‘op rolletjes’ dan is onze missie geslaagd.”

Dirigent Henk Ummels staat op de bok bij de kerstvoorstellingen. “We zijn bij hem in uitstekende handen,’ vertelt Ruud. Met zijn ervaring als dirigent bij verschillende musicals van Joop van den Ende weet Henk het orkest perfect te combineren met het toneel en vangt hij de vocalisten goed op tijdens hun zang. Het leuke is dat de muziek van ‘Kerstman kwijt!’ is gecomponeerd door Edwin Paarlberg, ook geen onbekende van ons. Edwin heeft arrangementen voor het Stedelijk Orkest gemaakt, heeft ingevallen als muzikant en heeft ons ook twee seizoenen gedirigeerd. Dit project is echt een feest met al die Purmerendse professionals die, omringd door tientallen Purmerendse amateurspelers, -dansers, -zangers en -muzikanten, ‘Kerstman kwijt!’ realiseren.”

‘Kerstman kwijt’ wordt gespeeld op 28, 29 en 30 december 2022 om 15.00 en 19.30 uur in Theater de Purmaryn. Volwassenen betalen € 17,50 en kinderen tot 12 jaar € 15,00 per kaartje. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Kaartjes zijn verkrijgbaar aan de kassa van de Purmaryn of via www.depurmaryn.nl

"Als we het NKT begeleiden moeten we hard werken."