Engel Mirusia grijpt volle Purmaryn bij de keel

Algemeen
Australia's Songbird kwam op in de prachtigste jurken en betoverde haar publiek op alle fronten.
Australia's Songbird kwam op in de prachtigste jurken en betoverde haar publiek op alle fronten. (Foto: Rodi Media/JB)

PURMEREND - ‘Engelen bestaan niet’ is de titel van het lied waarmee presentator Ron Brandsteder jaren geleden zijn populaire televisie showprogramma opende. Bezoekers van het optreden van Mirusia, op donderdagavond 15 december in theater de Purmaryn in Purmerend, weten inmiddels dat er minimaal één engel op deze aardbol leeft. Met haar stem betoverde de Nederlands/Australisch sopraan niet alleen, ze greep het publiek vol bij de keel. 

Haar kersttour Merry & Bright zou Mirusia al in 2019 op de bühne van het Purmerendse theater brengen, maar vanwege de lockdowns in coronatijd kon dat toen niet doorgaan. Het was het wachten waard, want wat de muze van André Rieu liet horen was van uitzonderlijke klasse. Elke noot en toonhoogte raakte Mirusia vol en met name díe zuiverheid en puurheid maakt haar uniek. Dat ze daarnaast de gave heeft om het publiek in te pakken met de charmante en humoristische wijze waarop ze de (kerst)liedjes - deels in het Engels en dan weer in het Nederlands - aan elkaar praat, zegt alles over de manier waarop ze haar carrière opbouwt.

Dat bewijst ze ook met de keuze van de muzikanten in haar 5-mans orkest. Onder aanvoering van pianist Rob Mennen en met de pas 20-jarige violist Enzo Kok in de gelederen kan ze zo de hele wereld over. De klik tussen Mirusia en de muzikanten was er vanaf de allereerste noot. Tussendoor kreeg pianovirtuoos Mennen de lachers op zijn hand met het nummer Flappie van Youp van ‘t Hek als rode draad in een bijzondere mix van kerstnummers.   

Dat traditionele bestsellers als White Christmas en Silent Night voorbij kwamen lag in de lijn der verwachting; ze horen in een kerstprogramma zoals Mirusia dat op de planken zet. Bij O Holy Night, You Raise Me Up en Panis Angelicus was goed te merken dat bij een groot deel van de bezoekers gevoel en emotie rollen van betekenis speelden. Logisch, want als de stem van Australia’s Songbird, zoals Mirusia aan de andere kant van de wereld wordt genoemd, in combinatie met deze nummers niets met je doet, is er iets mis. Om de liefde voor haar 5-jarige dochtertje Sascha te betuigen, zong Mirusia tussendoor een speciaal liedje.      

Mirusia beloofde vooraf dat Merry & Bright muzikaal, visueel en emotioneel een onvergetelijke ervaring zou worden. Er was geen woord van gelogen. 

JOHN BONTJE