Purmerend loopt uit voor eerste regionale ‘makersmarkt’

Algemeen
Kijken en proeven op Laag Hollandse Makers - Dé markt.
Kijken en proeven op Laag Hollandse Makers - Dé markt. (Foto:Han Giskes )

PURMEREND - De Kaasmarkt in de binnenstad van Purmerend was gistermiddag en -avond in gezellige kerstsfeer. De eerste editie van Laag Hollandse Markt - Dé makers vulde het plein met winterse stalletjes waar een kleine twintig makers van food en ambachten uit de Beemster en regio hun waren hadden uitgestald. Deze kregen een warm onthaal van de bezoekers die zich ondanks de kou verdrongen om al het moois te bekijken en het lekkers te proeven. 

Rond drie uur verklaarde wethouder Coen Lageveen de markt officieel voor geopend. Streekproducten, zowel die van de voedselkamer Beemster als de mooie ambachten die de regio rijk is, spelen een grote rol in de visie voor de binnenstad. “Daarom zijn we trots als gemeente om dit evenement in de binnenstad te hebben. Er is heel veel moois. Deze markt is in slechts twee maanden voor elkaar gebokst, dankzij Bureau Toerisme Laag Holland. Die korte tijdspanne heeft zijn beperkingen maar het betekent ook dat het nog verder kan worden uitgebouwd. We gaan er een mooie dag van maken.’’

Tekst loopt door onder afbeelding


Wethouder Coen Lageveen, voor de Beemsterling-kar, verklaarde de markt officieel voor geopend. (Foto: Han Giskes)

Er kon bij de grote kar van De Beemsterling worden kennisgemaakt met een ruim assortiment voedsel uit de Beemster. Van superverse spruitjes tot aardappels en pompoenen. Er was lokaal bier te koop, honingproducten, kaas, bijzondere kettingen, unieke streektheedoeken etc. Een mooie doorsnede van hoe rijk de regio hierin is. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Lekker proeven. (Foto: Han Giskes)

Een antiek draaiorgel en een paar liedjes van Jacob D. Edward, de winnaar van de Waterlandse Popprijs vorig jaar, maakten de gezelligheid compleet. Voor het museum, waar gedurende de dag extra activiteiten werden georganiseerd, was een grote kerstboom geplaatst waarin het aantal wensen van bezoekers gestaag groeide. Voor de mooiste wensen waren leuke prijzen beschikbaar gesteld door deelnemers van de markt. Directeur van Bureau Toerisme Laag Holland Shirley Benoit, bemande met haar team de ‘wensentafel’. Na het vele werk in heel korte tijd was ze opgetogen om de markt eindelijk werkelijkheid te zien worden. ‘’Een mooi begin om stappen te zetten om de streekproducten in Purmerend nog meer onder de aandacht te brengen. Wie weet ooit in een eigen winkeltje’’, lacht ze.

(Foto: Han Giskes)