’Er is veel meer aan de hand met intimiderende en gewelddadige jongeren in Purmerend’

Algemeen
"Gek word ik ervan. Ze hebben alle gegevens, maar oppakken ho maar."
"Gek word ik ervan. Ze hebben alle gegevens, maar oppakken ho maar." (Foto: ter illustratie Pixabay)

PURMEREND - Terroriserende jongeren houden Purmerend in de greep, het artikel dat wij gisteren online deelden, heeft zijn uitwerking niet gemist. Het probleem in de stad met groepen jongeren die andere jongeren bedreigen met messen, bespotten, intimideren, vernederen, in elkaar slaan, beroven van kleding, jassen en schoenen en aan drugs en aan het vapen (het nieuwe roken) helpen, is veel groter dan wordt verondersteld. Politie, instanties en scholen weten het, maar kunnen om uiteenlopende redenen geen oplossing aandragen.

Artikel over terroriserende jongeren brengt sneeuwbal in beweging

Naar aanleiding van het artikel is Rodi Purmerend onder andere benaderd door Sandra*, moeder van de pas 12-jarige Mark * . Sandra zegt helemaal klaar te zijn met de defensieve aanpak en de naïviteit van politie, hulpverleners en ook van ouders van kinderen die de bedreigingen uiten. “Mijn zoon, die snel beïnvloedbaar is, ging uiteindelijk zelf op pad om te stelen. Zijn zogenaamde vriendjes stalen een brommer, gingen erop rijden en vroegen hem op ook een rondje te rijden. Dat weigerde hij eerst, maar nadat hij uitgescholden werd voor mietje besloot hij toch maar tegemoet te komen aan de wens van die gasten. En zo gaat het van kwaad tot erger. Talloze keren heb ik hem betrapt op liegen, ik werd gigantisch door hem in de zeik genomen. En als ik vroeg wie die vriendjes waren kreeg ik alleen maar bijnamen te horen”, steekt Sandra van wal.

Van een 15-jarige knaap kreeg Mark vervolgens bij zijn school drugs aangeboden. “Begrijp je mijn frustratie en boosheid. Een jongen van 15 dealt bij school drugs en biedt ze aan aan een jongen van 12. Het is te gek voor woorden. Weet je wat nog gekker is? Het gebeurt in deze stad elke dag. En iedereen staat erbij en kijkt ernaar. En gaat vervolgens over tot de dagelijkse gang van zaken. Ik ken het nummer van de politie uit mijn hoofd. Ik heb de school van Mark en ook de politie al verschillende keren geconfronteerd. Ik heb de politie zelfs telefoonnummers gegeven, maar kreeg te horen dat Mark minderjarig is en dat het dealen buiten de grenzen van de school gebeurt. En dat ze dus niks kunnen doen. Gek word ik ervan. “

In september barstte de bom

Sandra zegt het lange tijd niet in de gaten te hebben gehad. “Ik heb alle gangen van Mark lange tijd nageplozen en in september barstte de bom. Toen ik hem confronteerde met wat hij deed liep hij van huis weg. Hij is 24 uur van de radar geweest. In zijn telefoon kwam ik allerlei namen tegen van ‘vriendjes’. Ik belde ze een voor een op, maar werd net zo makkelijk door hen in de maling genomen. Terwijl ze wisten waar hij was zeiden ze schijnheilig tegen mij: ik zou niet weten waar hij uithangt, heb je daar of daar al gekeken?

De Purmerendse weet dat het bruggetje in het Leeghwaterpark, nabij het skatepark, bekend staat als junkiebrug. “Je wilt echt niet weten wat voor een kolerezooi daar regelmatig ligt. Drankflessen, lege zakjes waar wiet en hasj in gezeten heeft. Die plek is cruciaal in het hele verhaal.” 

Steekpartij Columbuzz

In het eerste verhaal op de website en op Facebook vertellen wij over bedreigingen, bespottingen, intimidaties en geweld tegen jongeren. Wat weet Sandra hiervan? “Alles! En het frappante is dat heel veel mensen het weten, waaronder de politie. Ze weten ook wie de daders zijn. Neem het verhaal van de steekpartij bij jongerencentrum Columbuzz van afgelopen zondagavond. Het is bekend wie de dader is, zijn naam gonst door de stad. En dan lees ik een artikel in een andere krant hier en dan lach ik me te pletter. Klopt van geen kant. Pak die gast op, zet hem vast en door. Of de knapen die de Purmerendse ondernemer onlangs twee keer van zijn Rolex hebben bestolen. Ze durven ze gewoon niet niet op te pakken. En dat weten die gasten maar al te goed. En maar gek vinden dat ze de grens steeds verder oprekken.”

Naast Sandra zijn we de afgelopen dagen door meerdere ouders benaderd. Aanvankelijk wilden ze hun verhaal doen, maar uiteindelijk besloten ze uit angst voor represailles de keutel in te trekken. Mocht je dat alsnog willen doen, stuur dan een mail naar redactie.pnb@rodi.nl   

* De namen Sandra en Mark zijn vanwege privacy gefingeerd. Hun gegevens zijn bekend bij de redactie van Rodi Purmerend.