Binnenstad Purmerend wordt ‘huiskamer’ van alle Purmerenders

Algemeen
Een heuse stadsboulevard.
Een heuse stadsboulevard. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De gemeente Purmerend heeft een ambitieus plan opgesteld om de binnenstad van Purmerend te transformeren naar dé ontmoetingsplek voor alle inwoners en bezoekers. Anderhalf jaar lang is een team intensief bezig geweest om bij alle betrokkenen partijen informatie en wensen op te halen. Dit resulteerde in een lange termijn visie én een uitvoeringsprogramma van het zogenoemde Programma Binnenstad. Het omvangrijke uitvoeringsplan, van en voor Purmerenders, dat zich uitrolt over vijf jaar, werd in december enthousiast goedgekeurd door de gemeenteraad en dat betekent dat nu de uitvoering van de plannen kan worden ingezet.

De recente aankleding van de Dubbele Buurt/Breedstraat, met de olijfboompjes en vlaggen, de eerste editie van Laag Hollandse Markt, Dé Makers in december op de Kaasmarkt en de aankoop van ABN AMRO gebouw op de Koemarkt dat nu een maatschappelijke invulling heeft: het waren vast kleine voorproefjes van wat er allemaal te gebeuren staat. Meer groen, diverser winkelaanbod, betere routing, passende evenementen, gebruik van het water rondom de stad, ontmoetingsplekken, stadsboulevards, beleving, sport, cultuur … Het programma bevat alle denkbare elementen om de openbare ruimte aantrekkelijker en de binnenstad tot een fijne verblijfplaats te maken.

Programmamanager

Anderhalf jaar geleden werd voor de coördinatie van het programma een programmamanager Binnenstad aangetrokken, in de persoon van Inge Reijmer. Zij ging vol energie met een geweldig programmateam aan de slag. En nu, na die lange voorbereiding en de goedkeuring van de raad, zit ze er opgetogen bij. Het kan van start gaan!

Tekst loopt door onder afbeelding

Inge Reijmer Programmamanager Binnenstad Purmerend

Inge Reijmer op de eerste regionale themamarkt. (Foto: Han Giskes)

Waarom heeft Purmerend gekozen voor specifiek een Programma Binnenstad?

“Alle middelgrote binnensteden in het land hebben het moeilijk”, zegt Inge. “Er is veel leegstand, er is qua aanbod veel van hetzelfde. Dus stelde Purmerend zich de vraag hoe die leegstand tegen te gaan en te zorgen voor een divers aanbod en meer beleving in de stad die meer mensen naar de binnenstad trekt. Afgelopen jaar hebben we daarvoor middels bijeenkomsten, enquêtes, workshops etc. enorm veel wensen en ideeën geïnventariseerd. Bij alle betrokken partijen: jongeren, ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners, bezoekers en maatschappelijk-culturele instellingen. We hebben meer dan 7000 mensen gesproken. Hoe mooi dat zoveel mensen meedenken!”

Stip aan de horizon

Alle informatie die werd opgehaald verwerkte het programmateam in de visie. Inge: “Deze dient als stip aan de horizon, daar waar we naartoe willen. Maar die stip wil je niet in het niets laten verdwijnen, dus we hebben er een heel concreet uitvoeringsprogramma omheen gemaakt. Daarmee kunnen we, nu na het fiat van de gemeenteraad, samen de komende vijf jaar aan de slag. De goedkeuring van de raad betekent dat er geld en middelen beschikbaar komen om dit handen en voeten te geven.”

Goed nieuws eind vorig jaar was eveneens de verlenging van de BIZ Koemarkt met vijf jaar, en het tot stand komen van de BIZ Binnenstad. “Daarmee, en ook met de deelname van het Eggert Center, is de samenwerking tussen de ondernemers sterk verbeterd. Deze drie kunnen samen concreet plannen maken om de stad aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld met evenementen.“

Wat staat er dit jaar zoal op stapel?

“We gaan van start met acht onderdelen uit het uitvoeringsprogramma. Zo gaan we onder andere nadenken over de invulling van de Schapenmarkt. We hebben opgehaald waar behoefte aan is, van jong tot oud, welke functies men wil zien. Daar is een aantal zaken uitgekomen, waarvan we gaan kijken of we deze op die locatie,  kunnen realiseren.”

Matchmaker

Een ander belangrijk punt dat wordt aangepakt is de leegstand en het winkelaanbod in de stad. Hiervoor wordt een ‘matchmaker’ aangetrokken. “Iemand die, in samenwerking met de vastgoedeigenaren, de leegstaande panden gaat vullen met concepten die passen in de binnenstad”, legt Inge uit. “Zoals producten uit de omgeving, en andere concepten die onderscheidend zijn voor Purmerend. Het aanbod moet diverser en we willen ook die ontmoetingsfunctie toevoegen. Wat we vroeger hadden met de veemarkt, een plek van handelen en ontmoeten, dat willen we in een nieuw jasje terugbrengen.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Programma Binnenstad gemeente Purmerend
Sfeerbeeld van hoe de Dubbele Buurt eruit kan gaan zien. (Foto: aangeleverd)

Elf sfeergebieden

Diverser moet de stad ook worden in sfeer. In het programma zijn elf sfeergebieden opgenomen die elk een eigen uitstraling krijgen. Belangrijk daarbij is het onderdeel ‘aankleding’ van de binnenstad. Inge: “We hebben twee sfeergebieden uitgelicht die we dit jaar gaan aanpakken. Het gebied Peperstraat, Padjedijk en Kaasmarkt, en het stuk Dubbele Buurt en Breedstraat. Hoe kunnen we die straten, passend bij het sfeerbeeld, aankleden? Denk dan aan groen, verlichting, bankjes, passende evenementen. Het winkel-, cultuur- en horeca-aanbod wordt daarop aangepast. Zoals de Koemarkt een echt horecaplein is, zo moeten ook de andere gebieden onderscheidend en herkenbaar zijn, waarbij het samen wel één geheel vormt. Eind van het jaar zul je echt al de verandering zien.”

Themamarkten

Afgelopen december vond met Laag Hollandse Markt, Dé Makers een eerste echte themamarkt plaats in Purmerend. Een goede start met 18 kraampjes en ontzettend veel leuke reacties van de bezoekers. “Ook dit was een pilot die we gaan uitbouwen tot vier of vijf themamarkten per jaar. Wanneer precies, en welke thema’s, dat moeten we nog gaan bepalen. Daarin willen we laten zien hoe trots we zijn op de producten van hier.” Tot slot krijgt dit jaar de routing in de stad de aandacht, oftewel de looproute van bezoekers.

Tekst loopt door onder afbeelding

Purmerend Laag Hollandse Makers themamarkt

In december vond de eerste themamarkt plaats op de Kaasmarkt. (Foto: Han Giskes)

Iedereen mag meedenken

“De binnenstad moet in alle opzichten de huiskamer worden voor alle Purmerenders en omgeving. De plek waar we elkaar op informele manier kunnen ontmoeten, jong en oud. Waar je afspreekt, leuke dingen doet, winkelen, beleven, en je mag er ook nog zelf over meedenken!” Want ook in de uitvoering tot ‘huiskamer van Purmerend’ wordt iedereen in de stad verder uitgenodigd om mee invulling te geven aan de binnenstad. Meedenken, meepraten, ideeën aangeven. Hiervoor kan men de website in de gaten houden maar zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief. “Je merkt dat er zoveel energie is in de stad en hoe iedereen betrokken is. Zo’n positieve vibe. Mensen die willen meedenken en doen. Dat geeft een heel positieve samenwerkingsvorm en maakt het de stad van ons allemaal”, besluit Inge enthousiast. 

Een promofilmpje en meer informatie is te vinden op:

https://purmerend.nl/wonen-en-bouwen/purmerend-in-ontwikkeling/programma-binnenstad-purmerend

Wie de visie en het gehele programma wil inzien:

https://purmerend.raadsinformatie.nl/vergadering/937748

Purmerend Binnenstad BIZ
Een proost op het fiat van de gemeenteraad en de start van het uitvoeringsprogramma, door voorzitter BIZ Koemarkt Bob Jansen, wethouder Pascal Verkroost, voorzitter BIZ Binnenstad Henk Schulte en wethouder Mario Hegger. (Foto: aangeleverd)