Purmerendse Sara de Jong schittert in voorstelling Hendrik Groen

Algemeen
Sara speelt op 4 februari een 'thuiswedstrijd' met Hendrik Groen.
Sara speelt op 4 februari een 'thuiswedstrijd' met Hendrik Groen. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Sara de Jong (13) was drie jaar geleden al een doorgewinterde musical-speelster. Ze begon op school, de Oeboentoe in Weidevenne, met de musical dance battles, daarna speelde ze in Kruistocht in Spijkerbroek, om vervolgens mee te draaien in de drievoudig Musical Award-winnaar Anastasia. Tot deze voorstelling, zoals alle andere, ten prooi viel aan de corona lockdown. Het bleef lang stil in theaterland, maar nu schittert Sara weer op het toneel, in de bijzondere voorstelling ‘Hendrik Groen, opgewekt naar de eindstreep’, en dat ook nog op 4 februari ‘thuis’ in Theater de Purmaryn.

Dat Anastasia stopte was een grote teleurstelling voor het Purmerendse talent. “Er zouden nog veel mensen komen kijken, maar helaas..” Zei ze een paar jaar geleden niet dat even geen voorstelling ook wel lekker was omdat ze sociaal zoveel miste? “Klopt”, lacht Sara. “Maar het is té leuk. Als ik niet speel dan is het wel rustiger, maar tijdens coronatijd vond ik het vreselijk dat ik niet op het podium kon staan. Ik miste het enorm.”

Verschillende audities

Daarom, toen alles weer een beetje op gang kwam, begon ze al snel weer om zich heen te kijken en deed verschillende audities. Waaronder Mees Kees en Hendrik Groen. "Al wist ik niet of dat laatste wat voor mij was. Het is voor een wat oudere doelgroep, dus mijn voorkeur ging eerst uit naar Mees Kees. Daar viel ik echter af. En gelukkig maar achteraf, want deze voorstelling kon toen nog niet doorgaan. Bij de auditie van Hendrik Groen kwam ik onvoorbereid binnen, niemand had doorgegeven dat we iets moesten voorbereiden. Gelukkig mocht ik het oplezen van een blaadje, maar ik voelde me flink voor schut staan, en dacht dat het niet goed genoeg was."

Supergoed gedaan

"Maar na afloop kwamen de regisseur, de scriptschrijver en mede-spelers naar me toe om me te vertellen dat ik het supergoed had gedaan en dat de rol van mij was! En de voorstelling bleek ook heel leuk te zijn, met minder liedjes en dansjes dan ik gewend was maar wel met heel veel grappen. Eenmaal bij de repetities ging het echt leven voor mij.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Sara de Jong uit Purmerend speelt in Hendrik Groen

Sara heeft zin in haar ‘thuiswedstrijd’. (Foto: Han Giskes)

Hendrik Groen

‘Hendrik Groen, opgewekt naar de eindstreep’, is de derde voorstelling naar de dagboeken van de bejaarde Hendrik Groen. Het speelt zich wederom af in het verzorgingstehuis waar Hendrik constateert dat dementie hem steeds meer in de greep krijgt en hij steeds vergeetachtiger wordt. Het bijzondere is dat de cast bestaat uit jonge acteurs, die voor de rol niet ouder zijn geschminkt. Het is een aangrijpende voorstelling, met veel emotie, maar ook veel humor. Sara speelt, afwisselend met drie andere meisjes, de rol van de tienjarige Frida, die Hendrik ziet als zijn kleindochter.

Leerzaam

Frida is het enige kind in de voorstelling. "Maar eigenlijk is dat best leuk”, geeft Sara aan. "En het is puur acteren, ik kan er heel veel van leren. Soms speel ik heel blij, dan weer verdrietig, daar leer je van. Het is ook een kleine cast, met ervaren acteurs die mij soms aangeven hoe ik het beter kan doen. Ze nemen je echt op in de groep, je bent één van hen.”

FC Purmerend

Ondertussen volgt ze nog wel zangles bij Willemijn om haar zang op peil te houden. En daarnaast speelt ze ook nog fanatiek voetbal bij FC Purmerend. Dat geeft toch soms wel wat keuzestress, want ook dat vindt ze heel erg leuk. Als haar moeder zegt dat ze nu eenmaal niet alles kan doen haalt ze haar schouders op. Vooralsnog wel, maar ‘ik wil wel alles goed doen, dat is soms lastig.”

En zo staat ze dan op 4 februari ‘thuis’ op het podium, en dat vindt Sara geweldig. "Het is heel leuk om in Purmerend te spelen, er komen veel vrienden en familie kijken. Dat is voor hun ook leuk want ik heb het wel veel over wat ik doe in het theater, en over dat ik moet optreden, maar het is leuk dat ze nu ook zelf kunnen zien waar je het over hebt.”

Zenuwachtig? "Een beetje wel, maar ik zet die knop om en denk dat ik uiteindelijk gewoon lekker ga genieten”, zegt ze vol overtuiging.