Buurtgezinnen Purmerend en Beemster brengt 100ste koppeling tot stand

Algemeen
Yolanda van Buurtgezinnen (midden) had bloemen mee voor Linda (links) en Claudia. Lenny en Jayden kunnen het prima met elkaar vinden.
Yolanda van Buurtgezinnen (midden) had bloemen mee voor Linda (links) en Claudia. Lenny en Jayden kunnen het prima met elkaar vinden. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND/BEEMSTER - Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’ koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders (tijdelijk) ontlast. Yolanda van der Arend is namens de gemeente Purmerend coördinator van Buurtgezinnen Purmerend en Beemster. Zij kon recent de 100ste koppeling tussen twee gezinnen sinds de start in deze gemeente melden. Het werd een feestelijk momentje met bloemen voor Linda als steunmoeder en Claudia als vraagmoeder. 

Ik hoop dat iemand anders ook zo voor mij klaar staat als ik hulp nodig hebt 

Naast beide moeders zijn Lenny (16 maanden) en Jayden (14 maanden) de leidende voorwerpen in de match tussen beide gezinnen. De mannetjes kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Eens in de twee weken, op vrijdag van 12.00 tot 15.00 uur, brengt Claudia Jayden naar het gezin van Linda. Lenny en Jayden vinden het elke keer leuk om elkaar weer te zien. “Het is belangrijk dat de kinderen goed met elkaar overweg kunnen. Maar natuurlijk moet er ook een klik zijn tussen het vraag- en steungezin. Het moet maatwerk zijn en praktisch gezien bij elkaar passen”, vertelt Yolanda van Buurtgezinnen Purmerend en Beemster.

‘Het werd me teveel’

Het was Claudia die enige tijd geleden via een vriendin contact zocht met Buurtgezinnen Purmerend en Beemster. “Ik ben alleenstaand en sinds kort moeder en liep echt op mijn tandvlees. In een paar manden tijd kwamen er allerlei onvoorziene zaken op mijn pad. Het werd me te veel. Toen heb ik contact opgenomen met Yolanda en zij heeft onze gezinnen gekoppeld. Als ik zie hoe Jayden en Lenny met elkaar spelen en hoe Linda en haar partner met Jayden omgaan, ben ik gelukkig. Het voelt ook heel veilig”, zegt Claudia.

Ze erkent dat de drempel om hulp van buitenaf te vragen best hoog was. “Ja, dat was zeker geen makkelijk besluit. Het loslaten vind ik nog het meest ingewikkeld. Aan de andere kant is het wel fijn om drie uurtjes in de twee weken aan mijn nieuwe huis te klussen zonder dat Jayden in de buurt is. Ik vind het niet prettig om bijvoorbeeld een muurtje te schuren terwijl hij op mijn lip zit.”

Ervaringen uitwisselen

Wat hebben Linda en haar partner bewogen om zich aan te melden als steungezin? “We praten thuis vaak over wat ik nou maatschappelijk zou kunnen bijdragen. Ik heb weleens gedacht om iets voor ouderen te doen. Totdat ik op het spoor kwam van Buurtgezinnen. Ik heb er geen moment spijt van. Ik hoop dat iemand anders ook zo voor mij klaar staat als ik hulp nodig hebt. En als je ziet hoe die twee met elkaar omgaan. Trouwens, Claudia en ik wisselen ook ervaringen uit. We zitten allebei in dezelfde fase met onze kinderen. Je kan daardoor ook even met elkaar sparren over de slaapjes overdag en het eten van de kinderen. En dat werkt”, aldus Linda.

Yolanda heeft het coördinatorschap in 2020 overgenomen van Irene Langerijs. “Tijdens mijn eerste kennismaking met Buurtgezinnen was ik al meteen enthousiast. Want hoe mooi is het om overbelaste gezinnen letterlijk met raad en daad te ondersteunen om erger leed te voorkomen. Gewoon voor en door mensen in de buurt; zoals vroeger heel gewoon was. Regelmatig kom ik in contact met gezinnen en spreek ik vooral veel moeders. Ik heb het zelf ervaren en zie het in de moeders terug: alle ballen hoog willen houden en proberen iedere rol die je hebt perfect uit te voeren. Als er dan ook nog eens problemen bij komen en je sociale kring is niet groot, hoe fijn is het dan de mogelijkheid te hebben om op een ander ervaren gezin terug te vallen. Even ademhalen terwijl een ander je kind liefdevol opvangt en het daar naar zin heeft.”

Inbreng gemeente

Zeer te spreken is Yolanda over de inbreng van de gemeente Purmerend. “Die werkt uitstekend mee. De lijnen zijn kort en ik heb met een en dezelfde contactpersoon te maken. Geen onnodige tijdverspilling dus maar meteen aan de slag. Ook met het Jeugdloket is het prettig werken. Dit is een solistische baan en dan is het heel leuk als je een goede verstandhouding hebt met de instanties waarmee je samenwerkt. Dit is zo dankbaar om te doen!”

Buurtgezinnen Purmerend en Beemster is altijd op zoek naar nieuwe steungezinnen. Yolanda: “We krijgen via verschillende instanties aanvragen van gezinnen die tijdelijk ondersteuning willen. Ik ben daarom met name op zoek naar gezinnen die steun kunnen bieden.”

Wil je meer weten? Kijk eens op www.buurtgezinnen.nl. Of neemt contact op met Yolanda. Telefonisch op 06 48 43 10 89 of per mail naar yolanda@buurtgezinnen.nl

JOHN BONTJE