Rotary WinterPriknick levert bijna 210 kilo afval op

Algemeen
Tijdens zijn wandeling van Gildeplein in Purmer Noord naar Meerland in Purmer Zuid prikte deelnemer Marcel (met wit hesje) 11,6 kilo aan zijn stok.
Tijdens zijn wandeling van Gildeplein in Purmer Noord naar Meerland in Purmer Zuid prikte deelnemer Marcel (met wit hesje) 11,6 kilo aan zijn stok. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Zoals inmiddels bijna traditioneel heeft Rotaryclub Purmerend op zaterdag 4 februari weer een WinterPriknick zwerfvuilestafette gelopen met de inbreng van veel betrokken Purmerenders. Deze priknick stond in het teken van 100 jaar Rotary in Nederland.

Gestart werd bij Purmerendse winkelcentra: om 10.00 uur begon de eerste groep vanaf het Gildeplein in de Purmer-Noord om via 5 andere winkelcentra te eindigen op de Schapenmarkt in het centrum, bij de Markthal. Er hadden zich liefst 74 deelnemers aangemeld en onderweg sloten er zelfs nog meer aan omdat ook familie en/of vrienden enthousiast waren geworden.

De Rotary-organisatie was op alle finishplaatsen aanwezig voor de inname van het geprikte afval, ook nu weer kompleet met koek-en-zopie. Ruim rotaryleden hebben meegeprikt met de enthousiaste zwerfvuilrapers. Het resultaat werd in de namiddag bekend gemaakt. Na weging heeft de aktie een gewicht aan zwerfvuil opgeleverd van 209,5 kg. Dit was ‘helaas’ meer dan 100 kg boven de opbrengst van vorig jaar. 

Er waren bijzondere deelnemers: Eden Bornfield, een jongen van 6 jaar, die met zijn vader 4,5 kilo zwerfafval had verzameld en daar erg trots op was. Een groepje meisjes met een moeder en oma die samen 8,7 kilo afval hadden verzameld, inclusief een complete grote winkelmand van de Action. Zij waren actief onder hun groepsnaam De Tom en Jerry-opruimers. 

Ook Lidie Lans van 76 jaar die 1,1 kilo, voornamelijk sigarettenpeuken, in haar afvalzak had, ze vond het speciaal om te doen. Een internationale deelnemer, Lilla Hegedus uit Hongarije, was tevens van de partij. Zij had het bericht op Facebook gelezen.

Al met al was het een geslaagde opruimaktie. Daarom organiseert Rotaryclub Purmerend op 3 juni aanstaande weer de grote ZomerPriknick. Dat is ook de officiële End-Plastic-Soup-dag en dan zullen veel Rotaryclubs weer in actie komen.