update

Koningsdag Purmerend 2023: dit is het programma

Algemeen
Een bomvolle Koemarkt tijdens een eerdere Koningsdag.
Een bomvolle Koemarkt tijdens een eerdere Koningsdag. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND -  Koningsnacht en Koningsdag in Purmerend moet een knoertgezellig feest worden.  De Koemarkt is traditiegetrouw de perfecte plek om dit te vieren. Op 26 en 27 april gaat het weer los. De eerste festiviteiten starten op woensdag 26 april om 17.00 uur, het tijdstip waarop de Koningsnacht begint. Deze eindigt om 01.30 uur. De Koemarkt wordt omgetoverd tot de grootste dansvloer van Purmerend. Dj’s en zangers, waaronder Nick White, Fake Tits en Rob Lee, verzorgen de muziek en de cafés en restaurants hebben de bars buiten.

Uiteraard ben je op Koningsdag welkom in Oranjeshirt

Op Koningsdag, donderdag 27 april, zal opnieuw een reünieachtig sfeertje ontstaan op de Koemarkt. Een hapje eten, lekker wat drinken en dansen op gezellige muziek is de formule voor een top Koningsdag met jouw vrienden, familie en andere bekenden. John Keijer, Lange Frans en Billy Days poken het feestje nog eens extra op. De start is om 13.30 uur en het einde is rond 21.30 uur.

Vrijmarkten zijn er tot 16.00 uur in de binnenstad en in het Leeghwaterpark. Op de Koemarkt is er een feestelijke én muzikale afsluiting van de dag. De vrijmarkt in de binnenstad is toegestaan in de Dubbele Buurt, Breedstraat, Willem Eggertstraat, Kaasmarkt, Schoolsteeg en Zuidersteeg. Voor alle duidelijkheid: niet op de Koemarkt. In het Leeghwaterpark is er als vanouds een grote vrijmarkt.

Spelregels

De Vrijmarkt is toegestaan op 27 april tot 16.00 uur en uitsluitend in het voetgangersgebied in de binnenstad (uitgezonderd de Koemarkt) en in het Leeghwaterpark. De plekken mogen vanaf 26 april 20.00 uur worden ingenomen. Parkeren van auto’s in het vrijmarktgebied is niet toegestaan. Verkoop van partijgoederen/commerciële verkoop en alcoholische dranken is niet toegestaan. Het is alleen toegestaan om met een vergunning versterkte muziek buiten ten gehore te brengen. Er mogen geen losse snoeren, leidingen en dergelijke over de grond liggen. Elektriciteitskabels dienen zodanig te worden bevestigd dat niemand hiermee in aanraking kan komen. Het gebruik van open vuur is niet toegestaan. Op 27 april om 16.00 uur wordt het park gereinigd door de gemeente. 

Algemene regels

Bij entree van het festivalterrein ga je automatisch akkoord met de huisregels van de organisatie, Hiddes Entertainment, het bedrijf dat de festiviteiten onder de vlag van de Koemarkt organiseert. Op en rond het evenemententerrein ben je verplicht aanwijzingen te volgen van organisatie, beveiliging, medisch team en andere partijen betrokken bij het evenement. Bij overtreding van de huisregels en ongewenst gedrag kun je van het terrein verwijderd worden. Indien nodig wordt de politie ingeschakeld. Betreding van het evenemententerrein geschiedt op eigen risico.

Hiddes Entertainment en/of medewerkers die voor de organisatie actief werkzaam zijn, kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor enig letsel en/of materiële schade dan wel immateriële schade die de bezoeker(s) van de locatie noch binnen, noch buiten het terrein en/of het evenement mochten ondervinden.

Toegang

Het festival is voor iedereen gratis toegankelijk. De ondernemers op de koemarkt zorgen voor de horeca, zij zijn ook verantwoordelijk voor het handhaven van de afspraken mbt. NIX. Er wordt niet doorgeschonken aan personen die reeds in kennelijke staat van dronkenschap verkeren. Drank wordt geschonken in plastic bekers. Roken is alleen toegestaan in de buitenlucht

Zero tolerance beleid

Op dit festival is er een “Zero Tolerance” drugsbeleid van toepassing. Dit houdt in dat er geen soft-en harddrugs en andere verdovende middelen (zoals lachgas) zijn toegestaan op het terrein. Mocht een bezoeker toch één of meer van bovengenoemde niettoegestane voorwerpen bij zich dragen wordt dit zonder dat dit retour gevraagd kan worden in beslag genomen. Bij constatering van bezit en/of handel in harddrugs wordt altijd de politie ingeschakeld.

Kleding

In de privacyvoorwaarden van het Koningsdagfeest op de Koemarkt staan ’standaard’ bezoekersvoorwaarden die gelden voor een festival. De organisatie laat weten dat het niet de bedoeling is om voetbalshirts te dragen die een provocerende werking hebben. Dat geldt überhaupt voor shirts met een mogelijk provocerende werking. Het geldt ook voor shirts van motorclubs. “Dit is heel gebruikelijk, zo mag je bijvoorbeeld ook niet in je voetbalshirt naar de Ziggo Dome. Dit om provocatie te voorkomen en mogelijke discussie/haat uit de weg te gaan”, laat de organisatie weten. Natuurlijk ben je van harte welkom in een shirt van het Nederlands Elftal. “De interlandperiode is inmiddels weer begonnen en natuurlijk zijn we met z’n allen apetrots op ons voetballandje dus zien we heel graag iedereen in het oranje! Vergeet niet dat we de verjaardag van de koning uitgebreid gaan vieren en laten we dat massaal in het oranje doen.”

Op het dragen van kleding wordt toezicht gehouden door de beveiliging. De organisatie houdt zich het recht om de toegang tot het evenement te ontzeggen, wanneer zij van mening is dat er niet aan bepaalde kledingvoorschriften wordt voldaan. 

Parkeren en rijwielstalling

Fietsen en voertuigen dienen op de daarop aangewezen plaatsen geparkeerd te worden. Indien hier niet aan gehouden wordt, kan het voertuig worden verwijderd. Instructies van de verkeersbegeleiders dienen opgevolgd te worden. 

Het is verboden om podia, tenten, bouwwerken, hekken of andere objecten van de locatie te beklimmen. Het is niet toegestaan voorwerpen en/of objecten van het evenement mee te nemen noch te verplaatsen.

Foto-, video- en geluidsopnamen

Iedereen die het evenemententerrein betreedt geeft toestemming voor het maken van video-,foto- en geluidsopnamen waar de bezoeker mogelijk in of op voor zal komen. De organisatie gebruikt deze opnamen voor promotionele doeleinden. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Koningsspelen 20 en 21 april

Koningsnacht en Koningsdag wordt ook dit jaar voorafgegaan door de Koningsspelen. Dit gebeurt op 20 en 21 april. Die dag is er topdrukte in het Leeghwaterpark, op het terrein van voetbalvereniging Purmersteijn, in sporthal De Beuk en in Esports Campus H20. Meer dan zesduizend kinderen van de basisscholen in Purmerend en Beemster komen voor de sportieve activiteiten en om te spelen.

John Keijer is een van de artiesten die op Koningsdag op de Koemarkt zingt.
Op de Koemarkt zal het tijdens Koningsnacht en Koningsdag weer een knoertgezellige boel zijn.
De Koemarkt is op 26 en 27 april weer een groot feestplein.