Brugklassers Da Vinci College halen geld op voor dagopvang weeskinderen met Aids in Zuid-Afrika

Algemeen
De overhandiging van het kunstwerk door Bert Koopman (rechts) aan docent Robert Waltmann.
De overhandiging van het kunstwerk door Bert Koopman (rechts) aan docent Robert Waltmann. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - Het is donderdag 16 maart tegen zes uur ‘s avonds als de aula van het Da Vinci College in Purmerend langzaam maar zeker vol stroomt met leerlingen van alle brugklassen, ouders, opa’s, oma’s en andere bekenden. Veel leerlingen dragen zelfgemaakte lekkernijen mee. Deze zullen in de loop van de avond worden verkocht. Allemaal met het ene doel voor ogen, namelijk zoveel mogelijk geld bij elkaar sprokkelen voor de kinderen van Masechaba, een dagopvang voor kinderen in het Zuid-Afrikaanse Bethlehem.

Bert Koopman, eigenaar van de exclusieve optiekspeciaalzaak in het hartje van Purmerend, mengt zich ook onder de aanwezigen. Niet zonder reden, getuigt het grote kunstwerk dat hij draagt, en dat hij even later overhandigt aan docent Robert Waltmann. Waltmann vormt met zijn collega’s Petra Smit, Ingrid Sijm en Peter van Diepen het zogeheten docententeam Masechaba. Koopman is de geestelijk vader van de dagopvang in Zuid-Afrika. Met een aantal vrienden/ondernemers doet hij al vele jaren goed werk voor de kinderen van Masechaba, die niet alleen zelf aids hebben maar door dezelfde ziekte hun ouders zijn verloren en dus wees zijn.

Bedankje voor jarenlange steun

Het kunstwerk is gemaakt door de kinderen van Masechaba. Als dank voor de jarenlange steun van het Da Vinci College aan het project. Tegen het licht van 21 maart, de Internationale Dag tegen racisme en discriminatie, besteedt de Purmerendse school al jaren aandacht aan deze dag. Leerlingen laten aan de hand van zang (voorbereid door de sectie muziek), dans (ingestudeerd in samenwerking met de sectie lichamelijke opvoeding), podcasts, posters, documentaires, gedichten en filmpjes zien wat zij geleerd hebben over racisme, discriminatie en mensenrechten en zetten zich om die reden in voor de kinderen van Masechaba.

Niet tegen dovemansoren gezegd

Op die 16e maart gaven familieleden en andere belangstellenden van harte gehoor aan de uitnodiging om te komen kijken naar de presentaties van hun (klein)kinderen en om iets te eten en te drinken. Met als ultieme opdracht om zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen voor het project van Bert Koopman. Het is niet tegen dovemansoren gezegd, want een dag later blijkt dat de genodigden op groter schaal kaarten met 10 monalira’s gekocht hebben, in ruil waarvoor ze eten en drinken konden kopen. Een dag later blijkt dat er 1.150 euro in de kas zit, zodat Bert Koopman binnenkort opnieuw de gang kan maken naar de school aan de Johanna Naberstraat. Dit keer om de cheque in ontvangst te nemen. 

Lange aanlooptijd

De finale van de actie door alle eerste klassen van het Da Vinci College kende een lange aanlooptijd. Tijdens de lessen Nederlands zijn gedichten gemaakt. Bureau Discriminatiezaken, die op de avond met een stand aanwezig was, heeft tijdens de lessen levensbeschouwelijke vorming voorlichting gegeven over ‘vooroordelen, identiteit en discriminatie’. De leerlingen hebben naar aanleiding van deze lessen opdrachten uitgewerkt en korte podcasts of documentaires gemaakt. Daarnaast kregen zij informatie over de stichting Masechaba. Tijdens de lessen Beeldende Vorming zijn de leerlingen bezig geweest met het onderwerp culturele patronen. 

Meer informatie over de dagopvang in Zuid-Afrika is te vinden op de website www.masechaba.nl

JOHN BONTJE

Alle kinderen namen happen mee die op 16 maart werden verkocht.
Te bewonderen waren onder andere tekeningen en gedichten van de leerlingen van alle eerste klassen.