In Letzter Abend is Clemens muzikant en min of meer afhankelijk van Lisa.
In Letzter Abend is Clemens muzikant en min of meer afhankelijk van Lisa. (Foto: aangeleverd)

Overzicht Filmhuis Purmerend

vrijdag 8 december 2023 20:00 tot dinsdag 12 december 20:00

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend draait in ‘t Stamhuis aan de Kerkstraat 11 (tegenover theater de Purmaryn).

Vrijdag 8 (20.00 uur) en dinsdag 12 december (13.30 uur) Anatomy of a fall – Justine Triet, Frankrijk, 2023, 152’.

Deze film was de winnaar van de Gouden Palm in Cannes, eerder dit jaar. De succesvolle Duitse schrijfster Sandra woont samen met haar Franse man Samuel, hun slechtziende zoon Daniel en hond Snoop in een afgelegen châlet in de Franse Alpen. Samuel is eveneens auteur, maar kampt met een writer’s block. Uit financiële overwegingen is hij bezig het onafgemaakte châlet om te bouwen tot een AirBNB. Nadat Daniel op een dag is teruggekeerd van een wandeling met de hond, vindt hij het lichaam van zijn vader op de besneeuwde grond onder het bovenste raam van het huis. Sandra wordt aangeklaagd omdat Samuel onder verdachte omstandigheden dood is aangetroffen. Zij moet bewijzen dat zij onschuldig is. Want was zijn val een noodlottig ongeluk, zelfmoord of is hij door zijn echtgenote geduwd? Meer nog dan de vraag naar de toedracht van Samuels dood, wordt in het lange en uitputtende proces dat volgt de relatie van het echtpaar tot in de pijnlijkste details onthuld.


Zaterdag 9 en dinsdag 12 december (beide dagen 20.00 uur) Letzter Abend – Lukas Nathrath, Duitsland, 2023, 91’.

Clemens en Lisa zijn een jong stel dat, midden in de lockdownperiode, van Hannover naar Berlijn gaat verhuizen, waar Lisa een nieuwe baan als dokter heeft gevonden. De verhuizing biedt ook een tweede kans aan hun relatie, die zwaar geleden heeft onder de depressies van Clemens. Hij is muzikant en min of meer afhankelijk van Lisa. Voordat ze vertrekken willen ze in hun bijna lege appartement een afscheidsdiner voor hun vrienden geven. Maar een aantal zegt op het laatste moment af en anderen die wel komen brengen hun eigen problemen mee. Als de alcohol vloeit en onverwachte gasten de situatie verder uit balans brengen, worden oude wonden opengereten en komen lang gekoesterde geheimen aan het licht. ‘Letzter Abend’ werd opgenomen in slechts een week, waarin de regisseur samen met zijn acteurs de personages ontwikkelde. 

De toegangsprijs voor de films van Filmhuis Purmerend is 8,50 euro (voor vrienden 7 euro). Neem je aankoopbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand. Kaartverkoop vooraf gaat via de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt je ook informatie over de andere films. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl