Een themawandeling over drie beroemde Purmerendse architecten.
Een themawandeling over drie beroemde Purmerendse architecten. (Foto: aangeleverd)

Wandeling langs Purmerendse architecten

zaterdag 1 april 2023 14:00

PURMEREND - ‘t Gilde Purmerend heeft weer een mooie themawandeling gepland. Op 1 april nemen zij belangstellenden mee langs drie bekende in Purmerend geboren architecten: J. Stuyt, J.J.P. Oud en Mart Stam. Deelnemers krijgen gratis een boekje van een van de architecten naar keuze.

J. Stuyt, was verantwoordelijk voor het ontwerp in Purmerend van o.a. het Stadhuis (thans Purmerends Museum), het Liduinaziekenhuis en nog vier mooie stadsvilla´s. Buiten Purmerend ontwierp hij meer dan 54 kerken, waaronder St. Agneskerk in Amsterdam. 

 J.JP. Oud, in de volksmond Ko Oud genoemd, vormde in de twintiger jaren samen met o.a. Doesburg, Rietveld en Mondriaan de vormgevers van de moderne bouwkunst, wat uitmondde in de oprichting van “De Stijl”. Hun werk kenmerkte zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren gecombineerd met zwart, wit en grijs. 

Mart Stam, was twintig toen hij zijn geboortestad verliet. Hij was net als Oud gericht op het nieuwe bouwen, wat resulteerde in een belangrijk aandeel in de Van Nelle fabriek. In Duitsland gaf hij les aan het Bauhaus en verder is hij bekend geworden met zijn uitvinding van de buizenstoel. Hij kwam nog een keer terug in Purmerend voor het ontwerpen van de Dr. Maatsbank.

De tocht duurt ca. 1½ uur Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35. Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag, voor 15.30 uur bij de winkel, per telefoon 0299 207022 of per mail: wandelingen@purmerendsmuseum.nl.

Gidsen van dienst: Ed Bierhuizen en Henk Berends.