Cara Stolp:
Cara Stolp: "De stadse wereld en het platteland komen samen op de bruiloft, en het publiek mag mee doen." (Foto: RodiMedia/NV)

Blitskikker-spektakel verbindt symbolisch Beemster en Purmerend

vrijdag 9 juni 2023 20:00 tot zondag 18 juni 20:00

MIDDENBEEMSTER – Dit hele jaar zijn er vieringen rondom het 400-jarig bestaan van de Keyserkerk in Middenbeemster. Het klapstuk daarvan staat in juni op stapel: de theaterproductie Blitskikker. Deze ‘coproductie’ van Beemsterlingen en Purmerenders, met maar liefst zes voorstellingen, speelt zich af rond en in de kerk. Een bijzondere muzikale theatrale locatievoorstelling, op maat gemaakt voor de kerk en Purmerend/Beemster, waarin verbinding centraal staat. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’60 en heeft het huwelijk tussen een stadse Purmerendse schooljuf met een Beemster boerenzoon als rode draad. Theatermaakster Cara Stolp kan er alvast smakelijk en nieuwsgierig makend over vertellen.

Zes voorstellingen in juni in de Keyserkerk

Cara Stolp, oorspronkelijk Beemsterlinge en nu woonachtig in Purmerend, werd twee jaar geleden door de Stichting Prachtige Polder Producties gevraagd een locatievoorstelling te maken ter ere van dit oudste gebouw in de Beemster. “Het moest weliswaar worden opgevoerd in de kerk maar hoefde niet per definitie over het geloof te gaan”, steekt Cara van wal. “Het draait vooral om de kerk als middelpunt van de gemeenschap. In die zin staat de kerk voor verbinding en in dit geval de verbinding Purmerend en Beemster. Hoe breng je in die kerk Beemster en Purmerend samen, de eigenheid van de stad en die van het platteland? Daar ging ik op verder denken. Ik kwam uit op een bruiloft, dat is zo’n fusie tenslotte ook een beetje, en omdat deze tijd veel overeenkomsten heeft met de jaren ’60, ook zo’n tijd waarin het vaak botste door vooroordelen, koos ik die jaren als decor.” 

Interviews

Cara nam interviews af bij Purmerenders en Beemsterlingen die hier in de jaren ’60 kwamen wonen of al woonden om te horen hoe zij dat destijds hebben ervaren. “Op basis van die die verhalen heeft dramaturg Gerard Kooistra een verhaal gemaakt. Dat werd Blitskikker, een passende naam uit de zestiger jaren, waarin je Blits kunt zien als de stad, en Kikker voor het platteland.”  

Huwelijk stad en platteland

In de voorstelling draait het om een huwelijk. Het bruidje uit Purmerend, die oorspronkelijk uit Amsterdam komt, heeft zo haar stadse ideeën en kijk op het leven, net als haar familie en vrienden. Zij gaat trouwen met een boerenzoon uit de Beemster, met diens eigen traditie en familie. Cara: “Die werelden komen samen op de bruiloft. Dat wrikt en schuurt en leidt tot komische situaties. Uiteindelijk relativeert het enorm en laten we zien; zo verschillend zijn we allemaal niet. De liefde overwint uiteindelijk.” 

Betrokken vrijwilligers

De hele productie - decor, kostuums, catering etc.- wordt verzorgd door vrijwilligers uit de Beemster. “Dan zie je wat een betrokken gemeente het is”, zegt Cara. “Echt opvallend hoe makkelijk mensen meedoen en meehelpen.” De Beemsterlingen hebben nog wat meer werk want alle buurtverenigingen is gevraagd een bruidstaart te bakken. “Een soort Beemster bakt”, lacht Cara. “De winnende taart wordt de bruiloftstaart bij de voorstelling.” 

Veel muziek

De 25 acteurs en de muzikanten (Blitskikker is rijkelijk voorzien van muziek, onder leiding van Glenn Libaut) komen uit Purmerend en Beemster. De Beemster Fanfare heeft een prominente rol, net als het Beemster Kinderkoor. “We hebben vorig jaar verschillende oproepen geplaatst voor acteurs en muzikanten want we wilden zoveel mogelijk spelers en muzikanten uit Purmerend en Beemster gezamenlijk dit project laten doen”, licht Cara toe. 

“Momenteel wordt er nog apart gerepeteerd maar binnenkort gaan we spel en muziek samenvoegen, dat is best wel spannend. En leuk natuurlijk. Er is zoveel lol tijdens de repetities. Ik hoop dat dit straks ook overkomt bij het publiek. ” 

Afgestemd op de locatie

De voorstelling werd helemaal afgestemd op de locatie Keyserkerk. “Maar we beginnen op het marktplein ervoor. Daar verzamelen zich de bruiloftsgasten. Ook het publiek valt daaronder, daarom zou het leuk zijn als zij ook in jaren ’60 kleding komen. De opkomst van bruid en bruidegom wordt een echt spektakel. Er zijn trekkers, auto’s uit de jaren ’60, de fanfare staat er te spelen, er gebeurt van alles. Daarna wordt iedereen mee de kerk in genomen.” 

Publiek mag mee doen

Er volgt een voorstelling met veel hilarische momenten over de kloven in de samenleving die uiteindelijk minder groot zijn dan je denkt. In de herkenbare setting van de jaren ’60 met even herkenbare issues uit deze tijd. “Woningnood, problemen in de landbouw, emancipatie van de vrouw, het geloof: er spelen nu veel dezelfde zaken. Dat geeft herkenning. En we nemen het publiek ook letterlijk mee het verhaal in, bezoekers worden er onderdeel van. Ze mogen meezingen en meedansen op het feest.”    

‘60-jaren feestje Purmerend/Beemster

Kortom: Een terug naar de jaren ’60 feestje van Purmerend/Beemster, met muziek, mooi spel, spektakel, hilarische momenten en een boodschap, en dat op een geweldige locatie. Uitgangspunt bij de start van het project was: “Laten we zorgen dat we na corona met z’n allen iets leuks en gezamenlijks gaan doen. “Ik hoop en denk dat dit hiermee wel gaat lukken”, besluit Cara. 

Stichting PPP

De stichting Prachtige Polder Producties werd in 2022 opgericht om de sociale en maatschappelijke verbinding in de Beemster polder als deel van de gemeente Purmerend – te bevorderen. Onder andere door het organiseren van presentaties, manifestaties en voorstellingen. Theaterspektakel Blitskikker wordt de eerste productie. 

Kaarten

De kaartverkoop is inmiddels gestart en gaat snel. Kaarten zijn te bestellen via www.prachtigepolderproducties.nl/tickets/